Reclamă
Reclamă

Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreaptă Liga și partener de guvernare al premierului Italiei, Giorgia Meloni, a anunțat luni că se alătură noului grup „Patrioți pentru Europa”, inițiativa premierului ungar Viktor Orban.

Separat, un purtător de cuvânt al guvernului ungar a informat luni că Adunarea Națională (RN), partidul de extremă dreapta al Marinei Le Pen, se va alătura noii alianțe din Parlamentul European conduse de Orban. Nu există deocamdată o confirmare oficială a acestei informații din partea RN. În același timp, șeful de personal al lui Orban, Gergely Gulyas, a declarat că partidul de extremă dreapta Alianța pentru Germania (AfD) nu va face parte din „Patrioții pentru Europa”.

Formațiunea de extremă dreapta Partidul Libertății din Austria (FPO), partidul Fidesz al lui Orban și formațiunea populistă ANO, condusă de fostul premier ceh Andrej Babis, au format această nouă alianță în Parlamentul European, având ca obiective lupta împotriva imigrației ilegale și transferarea mai multor atribuții de la Bruxelles către statele membre.

Reclamă

„Astăzi (luni – n.r.), după multă muncă, se naște la Bruxelles, împreună cu Liga, marele grup al «Patrioților», care va fi decisiv în schimbarea viitorului acestei Europe”, a scris Matteo Salvini pe rețelele de socializare, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

În același mesaj, Salvini a comentat rezultatul turul doi al alegerilor legislative anticipate din Franța, în care aliata sa în Europa, Marine Le Pen, a terminat pe locul al treilea. „Aceasta este prima noapte după alegerile din Franța, cu grupul eterogen «toți împotriva lui Le Pen» construit de (președintele francez Emmanuel) Macron care câștigă alegerile, dar care nu are mandatele necesare pentru a guverna”, a adăugat Salvini.

Vicepreședintele guvernului italian a subliniat importanța aderării partidului Vox din Spania la noul grup european. „Aderarea spaniolilor din Vox este un semnal foarte important. Frontul pentru schimbare în Europa este în creștere, hotărât să spună nu (președintei Comisiei Europene, Ursula) von der Leyen și socialiștilor”, a mai postat Salvini.

Meloni, care l-a susținut pe liderul Vox, Santiago Abascal, la mai multe evenimente electorale, nu s-a pronunțat încă cu privire la plecarea partidului spaniol din grupul Conservatorilor și Reformiștilor (ECR). Cu toate acestea, duminică, ministrul său de afaceri europene, Raffaelle Fitto, a încercat să minimizeze importanța acestei plecări, susținând că „nu schimbă lucrurile”.

Fitto a declarat că Italia are „o altă partidă de jucat” în formarea noii conduceri a Uniunii Europene (UE) după alegerile europene din iunie, afirmându-și „ponderea strategică” ca țară fondatoare și a treia putere din zona euro. Totodată, Fitto nu a confirmat dacă partidul premierului Meloni, Frații Italiei, va susține candidaturile pentru un al doilea mandat al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Nu ne-am decis încă pentru că vrem să auzim ce spune și vrem să-i vedem programul. Nu votăm pe baza simpatiilor sau antipatiilor”, a spus Fitto.

Din octombrie 2022, guvernul italian este format dintr-o coaliție de trei partide din trei familii europene diferite: Frații Italiei, care face parte din ECR, Liga lui Salvini, care aparține grupului Identitate și Democrație (ID), și Forza Italia a lui Antonio Tajani, grupare afiliată Partidului Popular European (PPE).

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro