În lupta lor cu viața, nou născuții prematur au foarte puține șanse în România. Chiar dacă aproape am pășit în anul 2020, medicii sunt neputincioși atunci când viața micuților depinde de aparatura din spitale. Indiferent de eforturile pe care le depun cadrele medicale, uneori, acestea sunt insuficiente. Maternitățile nu sunt dotate corespunzător, iar bebelușii sunt expuși unor riscuri imense.

Pentru a înțelege mai bine cât de puțin primesc maternitățile din România, putem lua drept exemplu maternitatea Cantacuzino din București. În 2016, această instituție a primit 600.000 de lei. În prezent, suma s-a înjumătățit. Oare cum este posibilă o asemenea situație într-o țară membră a Uniunii Europene?

Reclamă

România este printre țările cu cel mai ridicat nivel de moarte infantilă, de 6,5% un loc de care nu ar trebui să fim deloc mândrii. În 2018, s-a înregistrat un număr de 1.214 decese în rândul copiilor cu vârsta sub un an. Multe dintre acestea ar fi putut fi evitate cu ușurință, dacă maternitățile ar fi fost dotate corespunzător, care să le permită medicilor să intervină atunci când a fost necesar.

“Au fost alegeri. Au trecut. O să mai fie. A fost ziua naționala a României. O să mai fie. A fost și ziua mondială a prematurității. O să mai fie… Din păcate, de prematurii din România s-a cam uitat. 

Anul acesta a fost bătut un record, din păcate negativ, așa cum sunt toate recordurile la noi… Cei mai puțini bani alocați nou-născuților, în special prematuri, prin Acțiunea prioritară a Ministerului Sănătății pentru secțiile de ATI. Din păcate, nou-născuții prematuri nu aduc voturi” a declarat doctorului Adrian Sorin Crăciun, responsabil de programul AP-TI în Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino.

Ce se poate face pentru a salva viețile nou născuților? Dacă Guvernul nu își întoarce privirea spre ei, populația poate schimba ceva. Mecanismul  de  direcționare  a  20%  din  impozitul  pe profit  al companiilor ar putea contribui semnificativ la dotarea spitalelor.