Materia misterioasă a Universului a fost greu de găsit.

A existat cazul în care cercetătorii au tot căutat o materie care părea să lipsească din Univers. În anul 1980 se face o descoperire bizară. Oamenii de știință reușesc să descopere o fracțiune din materia barionică. Aceasta reprezintă 5% din Univers, restul se împarte în materie întunecată și energie întunecată. Chiar dacă luăm în calcul toate stelele și galaxiile, materia obișnuită ar lipsi destul de mult.

Întrebarea oamenilor de știință este unde se află această materie atât de greu de observat. David Tytler de la Universitatea din California, San Diego, a descoperit o modalitate de a măsura cantitatea de deuteriu din lumina unor quasari îndepărtați. Acesta a folosit un nou spectrograf la telescopul Keck din Hawaii. Datele obținute de David au oferit o informație foarte importantă. Cercetători au identificat câți barioni lipsesc în universul de astăzi, din moment ce toate stelele și gazele vizibile reprezintă 90% din Univers.

Materia misterioasă a Universului

Descoperirea aceasta a pornit o avalanșă de alte teorii. Jeremiah Ostriker și Renyue Cen, astrofizicieni de la Universitatea Princeton creează în anul 1998 un model cosmologic în care se urmărește cosmogonia Universului. Aceștia au creat un model prin care au urmărit istoria universului de la origini. Teoria lor a demonstrat că materia misterioasă ar putea să existe sub formă de gaz difuz.

Dave și-a publicat cercetările sale în teza lui de doctorat. Subiectul lucrării sale era distribuției barionilor, prin care sugera că materia ar putea fi ascunsă în plasma dintre galaxii. Apoi în anul 2003 s-au făcut aceleași măsurători cu WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe). Noua măsurare a detectat densitatea barionică a universului, așa cum era ea acum 380.000 de ani după Big Bang. Astfel se obține aceeași densitate cu cea indicată de modelele cosmologice.

Pentru că nu au reușit să obțină date care să confirme că pot găsi materia „ascunsă” a Universului, cercetătorii au schimbat obiectul studiului. S-au orientat către  mediul intergalactic distribuit pe miliarde de ani lumină, dar cu o densitate foarte scăzută. WHIM (warm-hot intergalatic medium). Materia misterioasă sau lipsă era ascunsă în filamentele dintre galaxii.