Amenzile date de forțele de ordine din România au creat probleme încă dinainte de starea de urgență.

Dovadă este chiar situația în care se află Direcția Generală a Jandarmeriei București. Instituția s-a trezit cu conturile blocate, din cauza amenzilor date pe nedrept. în data de 10 august. Protestatarii, nemulțumiți că au fost amendați au mers în instanță pentru a contesta sancțiunile primite și au câștigat.

Jandarmeria a refuzat să plătească, inițial, așa că a fost nevoie de intervenția unui executor judecătoresc . Acesta s-a implicat în recuperarea sumelor respective. Pe lângă banii care trebuie returnați protestatarilor nedreptățiți, Jandarmeria are de plătit și cheltuielile de judecată.

Blocarea conturilor s-a petrecut după ce instanțele au decis ca protestatarii să primească înapoi cheltuielile de executare, taxe de timbru și onorariile avocaților, acestea nefiind plătite nici până acum. Președintele asociației „Evoluție în Instituție”, care s-a ocupat de recuperarea sumelor, a explicat pentru ziare.com că, după câștigarea primelor procese, Jandarmeria a refuzat inițial să plătească aceste cheltuieli.

Până în prezent, jandarmii ar avea de plătit cheltuieli de judecată undeva la vreo 58.742 de lei în urma proceselor pierdute în instanță.

Cum explică jandarmeria abuzurile din 10 august

Intervenţia violentă a forţelor de ordine, la mitingul din 10 august, a fost justificată de Jandarmerie prin mesajele radicale postate pe reţelele sociale de unele persoane.

Totodată, şefii Jandarmeriei şi-au mai motivat ordinele date pe 10 august prin faptul că protestul a degenerat. Acțiunile ar fi fost „violente cu caracter repetitiv. Acțiuni de punere în pericol iminent a sănătăţii şi integrităţii corporale a forţelor de ordine şi a celorlalţi participanţi la protest. În plus vorbim şi de sustragerea unei arme de foc din dotarea personalului de intervenţie”.