Măștile îți pot afecta sănătatea pentru că inspiri dioxidul de carbon. Pe fondul pandemiei, purtatul măștii a devenit obligatoriu, prin Ordinul publicat în Monitorul Oficial. Cu toate acestea se poate ca purtatul acesteia să ne afecteze în mod negativ pentru unii dintre noi.
Măștile îți pot afecta sănătatea dacă inspiri dioxidul de carbon?
„Având în vedere că ai masca pe faţă, şi omul expiră dioxid de carbon, respiri în ea îl tragi înapoi. La unele persoane care au anumite probleme, cum ar fi deviaţie de sept, sau o stare deosebită, nu va fi chiar atât de uşor”, a spus, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului de Oftalmologie, Monica Pop.
Recomandarea medicilor pentru cei care pot manifesta reacții adverse în purtarea măștii să încerce pe cât posibil să facă pauze de la purtarea măștii.
„Trebuie pe cât se poate să faci pauză de la purtarea ei. Să o dai jos, să te duci la un geam, să inspiri aer şi apoi să o pui înapoi pe faţă”, a mai spus Monica Pop.
Măștile pot să creeze disconfort pentru că îți poate tăia din câmpul vizual. Tot ce trebuie făcut este să ne abținem din a ne atinge fața cu mâinile dezinfectate. De asemenea trebuie să ne găsim masca potrivită, trebuie să descoperim materialul care ni se potrivește. Un material care nu ne afectează tenul și care poate rezista la spălare.
Purtarea măștii este doar una dintre măsurile de prevenție. Trebuie să ții tot timpul cont și de celelalte: distanțarea socială, spălatul frecvent al mâinilor, dezinfectarea frecventă a suprafețelor cu care vii în contact”. A precizat Dr. Marcia Anderson de la Winnipeg Regional Health Authority.
Măștile te pot ajuta foarte mult dacă le utilizezi împreună cu curățarea frecventă a mâinilor cu o soluție care are la bază alcool sau cu apă și săpun. Cu alte cuvinte, înainte de a îți pune masca și a o purta, trebuie să ai mâinile bine igienizate. Masca de protecție trebuie să-ți acopere gura și nasul, dar și să fie schimbată undeva la 4 ore sau de câte ori observi că s-a umezit sau s-a deteriorat.