Autoritățile au anunțat că, după data de 15 mai, când o mare parte a restricțiilor dictate de ordonanțele militare s-ar putea ridica, purtarea măștilor de protecție, în public, va fi obligatorie. Medicii dermatologi ne avertizează, însă, că purtarea acestora, mai ales în perioada caldă și fără un minim de măsuri, ne poate crea probleme serioase la nivelul pielii feței. Astfel de reacții au fost observate, pentru prima dată, la cadrele medicale, care sunt nevoite să poarte echipamente de protecție timp de îndelungat.

Reclamă

“Principala cauză o reprezintă natura ocluzivă, spațiul închis, protector, care duce la un mediu umed, cald, unde se acumulează transpirația și sebumul. Astfel se explică apariția inflamației (roșeață, durere, căldură). Persoanele cu leziuni acneice pot observa o înrăutățire a bolii” a scris Georgescu Mihaela, medic specialist dermatovenerologie, pe pagina oficială a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila.

Din fericire, însă, prin adoptarea anumitor măsuri de igienă, ne putem asigura că aceste neplăceri pot fi ținute sub control. Așadar, doamnele și domnișoarele sunt sfătuite de medicul dermatolog ca, în perioada în care vor purta mască, să renunțe la machiaj, fie el fond de ten, pudră sau ruj, întrucât acesta blochează porii, care și așa nu pot respira bine sub materialul textil strâns pe față. Fața trebuie spălată bine cu geluri blânde, potrivite tenului de păr, fără a fi agresată în vreun fel. În privința cremelor, specialiștii ne sfătuiesc să optăm pentru cele ușoare, hidratante, iar în cazul în care este necesar, la produse reparatoare, pentru tenul iritat, fără însă a alege produse care să conțină corticosteroizi, în lipsa recomandărilor medicale.