Au fost puține lucruri pozitive în timpul pandemiei Covid, dar academicienii britanici au scos la iveală unul dintre ele: oamenii arată mai atrăgători cu măștile de protecție.

Cercetătorii de la Universitatea din Cardiff au fost surprinși să afle că atât bărbații, cât și femeile au fost judecați să arate mai bine cu o față care acoperă jumătatea inferioară a fețelor lor. În ceea ce poate fi o lovitură pentru producătorii de acoperiri la modă – și mediul înconjurător. Au descoperit, de asemenea, că o față acoperită cu o mască chirurgicală de unică folosință a fost considerată cea mai atrăgătoare.

Dr. Michael Lewis, este cititor de la școala de psihologie a Universității Cardiff și expert. De asemenea, este inițiatorul experimentului. Lewis a declarat că cercetările efectuate înainte de pandemie, au descoperit că măștile medicale de față au redus atractivitatea deoarece au fost asociate cu boli sau boli. Însă, acum, după mult timp de la începerea pandemiei, lucrurile stau diferit.

Ce s-a întâmplat între timp

Măștile chirurgicale ne fac mai atractivi. Ce au descoperit oamenii de știință
Pixabay.com

„Am vrut să testăm dacă acest lucru s-a schimbat. De când acoperirea feței a devenit omniprezentă. Și să înțelegem dacă tipul de mască a avut vreun efect. Studiul nostru sugerează că fețele sunt considerate cele mai atractive atunci când sunt acoperite de măști medicale.

Acest lucru se poate datorează faptului că suntem obișnuiți ca lucrătorii din domeniul sănătății să poarte măști albastre. Iar acum le asociem cu persoane din profesiile de îngrijire sau medicale. Într-un moment în care ne simțim vulnerabili, s-ar putea ca purtarea măștilor medicale să fie liniștitoare. Și astfel să ne simțim mai pozitivi față de purtător.”, a declarat Dr. Michael Lewis.

Prima parte a cercetării a fost efectuată în februarie 2021. Moment în care populația britanică s-a obișnuit să poarte măști în anumite circumstanțe. Patruzeci și trei de femei au fost rugate să evalueze pe o scară de la unu la 10 atractivitatea imaginilor cu fețe masculine fără mască. Purtând o mască de pânză simplă, o mască medicală albastră și ținând o carte neagră simplă care acoperă zona pe care o mască de față s-ar ascunde.

Participanții au spus că cei care poartă mască de pânză sunt semnificativ mai atrăgători decât cei fără măști sau ale căror fețe au fost parțial ascunse. Dar masca chirurgicală, de unică folosință – l-a făcut pe purtător să arate și mai bine.

Lewis a spus și de ce se întâmplă asta. Este posibil ca măștile să-i facă pe oameni mai atrăgători pentru că au îndreptat atenția către ochi. Studiile au descoperit că acoperirea jumătății stângi sau drepte a feței i-a făcut pe oameni să pară mai atrăgători. În parte deoarece creierul nostru umple golurile lipsă și exagerează impactul general.