Anul școlar 2022-2023 debutează mult mai devreme decât cei precedenți. Mai exact, școala va începe pe 5 Septembrie și nu pe 15 ca până acum. După o perioadă îndelungată de pandemie și restricții, elevii se întorc în sălile de curs pregătiți de noi provocări. Dincolo de schimbările majore ale sistemului educațional, școlarii încă primesc recomandări legate de purtarea măștii.
Ce spune Ministrul Sănătății?
Perioada în care masca era obligatorie în școli pare o poveste îndepărtată de care nici elevii și nici părinții nu vor să își mai amintească. De altfel, nici pentru dascăli nu a fost ușor să susțină orele de curs în condițiile respective. Acum, înainte de un nou an școlar în care toată lumea spera că nu va mai auzi de reguli restrictive, Ministrul Sănătății a făcut anunțul.
Școlarii nu vor fi obligați să mai poarte masca însă aceasta va fi totuși recomandată. De altfel, nu va mai nevoie de avizul epidemiologic precum în ultimii doi ani.
„Nimeni nu poate să ofere o garanţie perfectă că nu vor fi cazuri de îmbolnăvire, ar fi o minciună, dar important este să fie cât mai puţine şi dacă un copil este infectat, să stea cinci zile la domiciliu, în izolare. „, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.
Modificări în structura anului școlar
Elevii care sunt pe punctul de a păși în noul an școlar vor face cunoștință cu noua structură a acestuia. Încă de anul trecut, Ministrul Educației anunța că sunt luate în calcul noi schimbări în ceea ce privește sistemul educațional. Câteva dintre acestea au fost analizate și propuse spre implementare. Una dintre acestea este legată de sistemul preșcolar. Mai exact, cei mici vor avea obligativitatea de a merge la grădiniță măcar un an înainte de a intra la școală.
Mai mult, tezele urmau să nu ne mai regăsească în sistemul de notare. De altfel și semestrele în care este acum structurat anul școlar nu ar mai exista.
Totodată, fiecare disciplină ar urma să aibă o singură medie încheiată la final de an școlar.