Așadar, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus ca masca de protecție să devină obligatorie și în aer liber, dacă incidența localității respective va trece de 1 la mie. De asemenea, o altă schimbare este aceea conform căreia nu vor mai fi permise măști textile sau din plastic, ci doar măști chirurgicale și cele FPP2.

1. Masca de protecție devine obligatorie

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a explicat această măsură. Conform secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, masca sanitară trebuie purtată și pe stradă, dacă sunt alți oameni în jur, și în stațiile de transport în comun sau în alte locuri aglomerate.

Masca va deveni obligatorie și în spațiile deschise după ce va fi publicat ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne. Potrivit lui Arafat, acest lucru se va întâmpla înainte de sfârșitul acestei săptămâni.

Șeful DSU spune că masca va fi obligatorie „cu excepția momentului în care ai activități individuale”.

2. Unde este obligatoriu portul măștii sanitare

„În stația de autobuz, de metrou, pe stradă, când circulă lângă tine oameni, masca trebuie purtată. Activitate individuală înseamnă activitatea sportivă, singur în parc, când nu ai alți oameni în jur”, a explicat el.

Arafat a spus că măsura a fost luată deoarece varianta Omicron a coronavirusului este foarte contagioasă. Acest lucru înseamnă că este suficient să discuți cu o persoană, pentru o scurtă perioadă, și poți să fii și tu infectat.

„Din cauza aceasta purtatul măștii devine obligatoriu în toate spațiile deschise și închise. Excepțiile, care vor fi limitate și vor fi foarte clare, vor apărea în ordin”, a precizat el.