În România apar din ce în ce mai multe decese provocate de cancerul la colon. Specialiștii trag un semnal de alarmă, spunând că vizita la medic și câteva analize te pot asigura că nu ești una dintre victimele acestei boli cumplite.

În cadrul unui eveniment despre screeningul cancerului de colon, doi pacienți diagnosticați cu această boală au povestit cum s-au întâmplat lucrurile, unul dintre ei susținând faptul că a descoperit boala din întâmplare, neavând simptome.

”Am fost diagnosticat în septembrie 2017 cu cancer de colon, cu multiple metastaze hepatice. Am descoperit din greșeală, am mers la investigații pentru un RMN cardiac. Am crezut că e o glumă, la început pentru că nu am avut niciun fel de simptomatologie, mă simțeam foarte bine, nu am pierdut în greutate, nu simțeam absolut nimic și, în urma acelui RMN, s-au văzut metastazele și cancerul de colon. Aveam 40 de ani când am descoperit boala. Am făcut apoi investigații mai amănunțite, menționez că acum 9 ani am făcut un transplant renal, așa că a fost puțin mai complicat. După endoscopie, colonoscopie și Computer Tomograf, cancerul s-a confirmat. Am urmat, întocmai ce mi-a spus doctorul. Am 6 luni de când fac chimioterapie și din multiple metastaze hepatice, am ajuns la 2 și sunt în scădere.

Ceea ce vreau să menționez e că foarte mulți pacienți, când află diagnosticul, cedează psihic, de aceea e indicat să mergi la un psiholog, dacă crezi că te ajută. Eu, în momentul de față, mă simt foarte bine, îmi desfășor activitatea normal, dacă nu aș fi spus că sunt bolnav, nimeni nu ar fi știut acest lucru. E adevărat că mama mea a murit în 2005 din cauza cancerului de colon, dar nu am făcut legătura, până să fiu diagnosticat. În rest, am dus o viață sănătoasă, am fost sportiv de performanță, n-am fumat, n-am băut și s-a întâmplat. Un semnal de alarmă care trebuie tras e că fiecare dintre noi trebuie să mergem să ne controlăm, măcar de 2 ori pe an. Norocul meu e că am descoperit cancerul în fază incipientă”, a declarat unul dintre ei.

Cel de-al doilea pacient, o doamnă, povestește că la ea au fost simptome, dar nu s-a gândit că ar putea fi cancer, diagnosticul fiind pus când era în stadiul IV.

”În decembrie 2016 am fost diagnosticată cu cancer colorectal. Apoi am fost operată  și în ianuarie am început chimioterapia, iar în 2017 am fost operată de metastaze la ficat, acum fac chimioterapie după intervenția chirurgicală, de 3 luni. Eu când am depistat boala, n-am depistat-o întâmplător, am avut jumătate de an simptome, constipație alternată cu diaree, dar nu m-am gândit că poate fi atât de grav. Am dat vina pe alimentație pe viața stresată, am zis că poate e colon iritabil. Într-o zi mi-a fost extrem de rău, am avut dureri foarte mari și un medic mi-a recomandat colonoscopia și atunci am depistat tumora. Am văzut că am cancer, lucru care, pe moment, m-a bulversat. Acum sunt OK psihic, am o viață absolut normală, în afară de faptul că fac chimioterapie, săptămânal, în rest, viața mea decurge absolut normal. Cancerul a fost depistat în stadiul 4. Am avut o mătușa cu cancer de colon”, a mărturisit pacienta.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a pornit o campanie în care oferă gratuit 500 de teste hemocult care ajută pacientul să descopere un posibil diagnostic de cancer acasă. Acest test poate fi procurat de pe site-ul www.invingemcancerul.ro, iar în cazul în care testul arată sângerări ascunse în scaun, pacientul trebuie să consulte un medic specialist.