Reclamă
Reclamă

Anton Andreev, soldat rus în a cincea companie a celui de-al 1009-lea regiment al armatei ruse din Ucraina, descrie situația catastrofală în care se află trupele lui Putin după noua tentativă de ofensivă de la Harkov, relatează The Guardian.

Soldatul rus afirmă că unitatea sa a fost decimată – doar 12 din 100 de soldați mai sunt încă în viață, sub un foc ucrainean continuu în Vovceansk, principala țintă a avansului rusesc.

Andreev menționează că atacul ucrainean cu drone și foc de mitralieră a fost imposibil de oprit, în ciuda presiunilor comandanților ruși de a avansa. „Ne fac franjuri, pur și simplu. Suntem trimiși sub foc de mitralieră, de drone, pe timp de zi, ca animalele la tăiere. Comandanții doar ne strigă «Înainte! Înainte!»”, a declarat Andreev într-un mesaj video.

Reclamă

Lupte grele se duc în apropiere de orașul Harkov de când trupele ruse au redeschis frontul în această regiune, cucerind aproximativ 250 de kilometri pătrați de teritoriu. Aceasta este cea mai mare reușită a rușilor din ultimele 18 luni. Totuși, Ucraina a reușit să stabilizeze frontul, evitând o încercuire rapidă a orașului Harkov.

„Nu știu dacă mai scap, dar trebuie să o spun ca să onorez memoria celor care au murit ca vitele la tăiere aici din cauza unor anumiți indivizi,” a afirmat Andreev în clipul video, prima oară publicat de sursa rusească Astra și verificat de The Guardian. „Mergi pe stradă și totul pare să fie în regulă, după care ești prins într-un masacru. Pe parcursul primei nopți, jumătate de companie a murit imediat,” a continuat soldatul.

Presa de stat din Rusia a încercat să ascundă aceste imagini, iar oficialii susțin că trupele ruse sunt în poziție de a avansa spre Harkov. Vladimir Putin a afirmat că pierderile Rusiei sunt „de câteva ori mai mici decât cele de partea ucraineană”. În același timp, Kremlinul face eforturi mari pentru a se asigura că imagini și fapte precum cele dezvăluite de Andreev nu devin publice în Rusia.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro