Reclamă

Mark Rutte va prelua conducerea NATO într-un moment plin de provocări, incluzând posibila revenire a lui Donald Trump la președinția SUA și problema cheltuielilor statelor membre pentru apărare, conform Politico.

Rutte a obținut sprijinul celor 32 de țări NATO, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că renunță la candidatura pentru această funcție și că îl sprijină pe premierul olandez. Actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, va demisiona până la 1 octombrie.

Pentru a deveni lider al NATO, Rutte aduce cu sine o experiență de 14 ani în conducerea celei de-a cincea economii a Uniunii Europene. Este cunoscut pentru abilitatea sa de a obține consensul la negocieri și pentru susținerea puternică a Ucrainei, inclusiv prin antrenarea piloților ucraineni pentru avioane de luptă F-16.

Cu toate acestea, Politico subliniază că noul său rol nu va fi unul ușor. La patru săptămâni după ce își începe mandatul, americanii merg la vot și ar putea să-l realeagă pe Donald Trump, un critic vocal al NATO. Trump a amenințat în campania electorală că va reduce ajutorul SUA pentru Ucraina. Dacă se va întâmpla acest lucru, NATO va pierde un sprijin major în contextul în care SUA sunt cel mai mare donator pentru Kiev. De asemenea, Trump ar putea fi împotriva aderării Ucrainei la NATO.

Rusia a intensificat recent atacurile asupra infrastructurii critice a Ucrainei, inclusiv centrale termice și baraje. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat importanța mai multor sisteme de apărare aeriană pentru a proteja infrastructura energetică, dar Europa nu dispune de suficiente astfel de sisteme, iar discuțiile în Congresul SUA au fost amânate.

În ciuda unui număr record de state membre NATO care au atins ținta de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare – 23 la număr – o treime din statele NATO încă nu au atins acest obiectiv. Acest angajament a fost luat acum un deceniu.

Aliații NATO din flancul estic nu sunt cei mai mari susținători ai lui Rutte, fiind nemulțumiți că funcția de secretar general a revenit întotdeauna unor țări vest sau nord-europene, chiar dacă țările din flancul estic sunt în alianță de un sfert de secol. Acum, aceste țări așteaptă o reprezentare mai bună la nivel înalt în NATO prin funcția de secretar general adjunct și alte posturi.

Una dintre primele sarcini ale lui Rutte va fi numirea unui adjunct, iar presiunile sunt mari pentru a alege pe cineva dintr-o țară est-europeană.

În același timp, partidele de extremă-dreaptă din Europa, sceptice față de NATO și prietenoase cu Rusia, sunt în creștere. Franța se pregătește de alegeri parlamentare, unde extrema-dreaptă ar putea obține câștiguri majore, iar în Olanda, partidul lui Rutte a pierdut alegerile în fața extremiștilor lui Geert Wilders.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro