Reclamă
Reclamă

Prim-ministrul olandez, Mark Rutte, a declarat, marţi, că este „optimist cu prudenţă” că Ungaria va renunţa la opoziţia faţă de numirea sa în fruntea NATO, după discuţiile cu Viktor Orban.

Rutte este în mare parte favorit pentru a-l înlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg în funcţia de secretar general al NATO până la sfârşitul anului 2024, după ce a primit sprijinul majorităţii membrilor Alianţei Atlantice, inclusiv al Statelor Unite. Însă până acum, el întâmpină opoziţia lui Viktor Orban şi se confruntă cu concurenţa lui Klaus Iohannis.

„Sunt optimist cu prudenţă în ceea ce priveşte Ungaria”, a declarat presei Rutte după ce s-a întâlnit cu Orban la summit-ul informal al celor 27, luni seara, la Bruxelles.

Reclamă

Orban a dat semnale că este pregătit să renunţe la opoziţia faţă de Rutte dacă guvernul său va obţine o scutire de la creşterea ajutorului militar acordat Ucrainei. Orban a cerut inclusiv ca Rutte să prezinte scuze pentru afirmațiile sale de acum mai multă vreme. Rutte a dat, însă, asigurări că Orban „nu i-a pretins scuze” și a spus că a luat act de reacția societății maghiare după afirmațiile sale – în urmă cu doi ani, Rutte spunea că Ungaria „trebuie pusă în genunchi”.

„Am lăsat lucrurile aşa, am luat notă, privind spre viitor, iar el nu a pretins scuze”, a declarat Rutte. Ţările NATO doresc un acord cu privire la succesorul lui Stoltenberg înainte ca liderii lor să se întâlnească la Washington, în iulie.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro