Reclamă

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a adresat critici puternice față de companiile de armament din țările membre ale Alianței conduse de SUA, într-o declarație făcută miercuri. Acesta a afirmat că aceste companii produc prea puțin, percep tarife prea mari și livrează într-un ritm prea lent. Aceste comentarii vin în contextul în care NATO depune eforturi pentru a sprijini Ucraina și a-și consolida apărarea împotriva Rusiei, conform relatărilor agenției Reuters, preluate de Agerpres.

În momentul în care statele membre NATO se pregătesc pentru noi presiuni din partea președintelui ales al SUA, Donald Trump, pentru a-și crește cheltuielile de apărare, Rutte a subliniat că actualul obiectiv de alocare a 2% din PIB pentru apărare nu mai este suficient pentru a preveni eventuale atacuri viitoare. Cu toate acestea, nu a indicat concret dacă alocarea a 3% din PIB ar trebui să devină noua țintă, așa cum insistă Trump.

„Producem insuficient, la prețuri prea ridicate, iar livrarea este prea lentă, de aceea industria de apărare trebuie să treacă la o activitate în mai multe schimburi, trebuie să pună în funcțiune mai multe linii de producție”, a declarat Rutte, fost premier olandez. „Nu putem permite situația în care să plătim pur și simplu mai mult pentru același lucru și să vedem comisioane mari pentru acționari”, a continuat acesta după o reuniune de două zile a miniștrilor de externe din cadrul NATO la sediul Alianței din Bruxelles.

În ultimii ani, statele membre ale alianței militare transatlantice și-au crescut substanțial bugetele de apărare, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022. NATO estimează că 23 dintre cei 32 de membri își vor atinge obiectivul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare în acest an, față de doar trei țări care au reușit acest lucru în 2014, atunci când obiectivul a fost stabilit.

„Cred cu tărie – și știu că mulți alți aliați cred cu tărie – că 2% din PIB pur și simplu nu este suficient. Pur și simplu nu este suficient dacă, pe termen lung, dorim să ne menținem descurajarea la nivelul actual”, a conchis Rutte. El a subliniat importanța menținerii acestui nivel de apărare și în următorii patru sau cinci ani.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro