Reclamă

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat recent că pacea în Ucraina nu va fi de durată dacă acordul de încheiere a războiului va fi pe placul Rusiei, Chinei, Coreei de Nord și Iranului. Acesta a subliniat că un pact care ar satisface doar interesele acestor țări ar putea „deschide calea instabilității globale”.

În cadrul unei audieri în fața Comisiei pentru afaceri externe și a Subcomisiei pentru securitate și apărare din Parlamentul European, Rutte a afirmat: „Pacea nu va dura dacă războiul se încheie cu un acord în care (președintele rus Vladimir) Putin, (președintele chinez) Xi Jinping, (liderul nord-coreean) Kim Jong-un și regimul de la Teheran bat palma, simțindu-se puternici. Un acord cu privire la Ucraina care servește interesele lor deschide calea instabilității globale”.

Rutte a evidențiat că pacea poate dura doar dacă Ucraina vine la masa negocierilor de pe o poziție de forță. În acest sens, el a accentuat necesitatea unui „ajutor continuu” din partea aliaților, care să includă livrarea „mai multor arme și mult mai rapid”, astfel încât Kievul să poată să se apere mai eficient și să negocieze un acord favorabil pentru Ucraina, Europa și lume.

În cadrul recentei reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei din Germania, Statele Unite și aliații europeni au anunțat că vor oferi asistență suplimentară Ucrainei. Această măsură a fost salvată de Mark Rutte ca fiind „vitală”, subliniind că sprijinul NATO și UE rămâne esențial.

Rutte a afirmat că viitorul securității europene și globale depinde de rezultatul războiului din Ucraina și și-a exprimat dorința pentru o pace durabilă. „Nu știu cum sau când se va încheia războiul, dar știu că pacea nu va dura dacă Putin își va atinge scopul în Ucraina”, a spus el, menționând amenințările și războaiele anterioare inițiate de Rusia.

De asemenea, Rutte a menționat că este „profund îngrijorat” de situația de securitate în Europa, subliniind că „nu suntem în război, dar nici într-o perioadă de pace”. Îndemnând la o acțiune concertată, el a subliniat necesitatea investițiilor în apărare și reziliența infrastructurilor critice, precum și intensificarea sprijinului pentru Ucraina pentru a schimba traiectoria războiului și a preveni agresiuni viitoare din partea Rusiei.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro