Reclamă

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a intervenit în scandalul de pe scena politică din România legat de creșterea vârstei de pensionare a femeilor de la 63 la 65 de ani, prevăzută în PNRR. 

Budăi a argumentat că speranța de viață în România este mai mică decât în Vest, motiv pentru care nu poate fi comparată situația. El a susținut că prioritatea ar trebui să fie ridicarea speranței de viață a oamenilor, apoi discutarea aspectelor care deja există în legislația actuală, și nu înlocuirea lor cu altele care funcționează bine. 

Marius Budăi: PSD nu susține creșterea vârstei de pensionare

Budăi a subliniat că prelungirea vârstei de pensionare ar însemna interzicerea dreptului la pensie pentru anumiți cetățeni, aspect pe care PSD-ul nu-l susține. 

„Tot mai des mă întreb oare ce au gândit acești oameni când au gândit PNRR. Din punctul meu de vedere, sigur nu s-au gândit la oameni pentru că noi nu avem speranța de viață din vest și nu putem să punem carul înaintea boilor.

Eu cred că noi suntem obligați întâi să ridicăm speranța de viață a oamenilor și apoi să discutăm câteva aspecte care deja există în legislația actuală. Nu văd de ce am înlocui niște lucruri care funcționează bine și nu văd de ce, după vârsta de 65 de ani, am interzice dreptul la pensie al anumitor cetățeni.

Dreptul la pensie, am spus foarte bine, pentru că dacă îi prelungești vârsta de pensie îi interzici dreptul la pensie și atunci noi, PSD, am spus-o de multe ori că nu susținem acest aspect. Eu susțin din punctul de vedere al profesionistului, din punctul de vedere al celui care este atent la ceea ce se întâmplă în viața actuală a cetățenilor români și sub nicio formă nu o vom susține”, a declarat Marius Budăi, la România TV.

Marius Budăi rupe tăcerea în scandalul legat de creșterea vârstei de pensionare! Ministrul Muncii a răbufnit

Deși CCR a dat posibilitatea femeilor din România să lucreze până la vârsta de 65 de ani, legea 263 din 2010, care este în vigoare de la 1 ianuarie 2011, prevede o creștere graduală a vârstei de pensionare atât pentru femei, cât și pentru bărbați. 

Ministrul Muncii intervine în scandalul legat de creșterea vârstei de pensionare

Budăi a explicat că în ianuarie 2030, femeile din România vor ajunge la vârsta de 63 de ani, iar evoluția până atunci a ridicării nivelului de trai și speranței de viață sănătoasă trebuie monitorizată. În ceea ce privește majorarea vârstei de pensionare, Budăi a afirmat că PSD nu susține această măsură, dar este de acord să încurajeze pe cineva să continue să lucreze atât cât îi permite sănătatea. 

Președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a susținut că persoanele care primesc pensii de serviciu ar putea beneficia de acestea, dar nu la vârsta de 50 de ani, ci la vârsta general acceptată pentru pensionare. El a considerat că este incorect să primești pensie de serviciu la vârsta de 50 de ani și că toți ar trebui să se pensioneze la vârsta stabilită pentru toată lumea.  

Hunor a argumentat că și el ar putea să iasă la pensie la 60 de ani, dar ar primi o penalizare până la 65 de ani, și că aceeași regulă ar trebui să se aplice și judecătorilor, procurorilor și polițiștilor care pot să se pensioneze mai devreme. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro