Ministrul Muncii, Marius Budăi, este de părere că Guvernul României trebuie să facă în așa fel încât salariul minim european să ajungă și în România. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, oamenii vor continua să plece din țară, cu gândul de a avea o viață mai bună.
Dacă măsura aceasta nu va fi adoptată, „toată resursa umană” din țara noastră va pleca, atrage atenția oficialul. Ministrul Muncii spune că a tras acest semnal de alarmă încă din anul 2019, către mediul de afaceri. Dacă oamenii vor primi mai mulți bani și se vor simți respectați, atunci cu siguranță rezultatul muncii va fi altul.
Marius Budăi, semnal de alarmă către mediul de afaceri
„Se discută despre două indicatoare importante. Unul ar fi 50% din salariul mediu brut şi 60% din salariul median, atunci ar trebui să vedem exact cum se va transpune directiva în ţara noastră. Până la urmă, acum este 2550 de lei. Avem deja salarii diferenţiate. 3.000 de lei în construcţii şi în agricultură. Cred că uşor-uşor asta nu se va transpune peste noapte. Prin discuţiile pe care le vom purta cu sindicatele şi patronatele, cu siguranţă că vom ajunge la o formulă”, a spus Marius Budăi, relatează romaniatv.net.
De asemenea, Marius Budăi a precizat că și-a întocmit un plan de a vizita mai multe țări din afară, pentru a vedea exact condițiile în care lucrează românii în străinătate. Acesta spune că, dacă România nu-i poate avea pe acești muncitori, măcar să se preocupe de soarta lor.
El deja a vizitat un complex unde sunt cazați românii la o fermă de căpșuni. De asemenea, acesta a vizitat și un abator.
„Românii au drepturi. Cred că cel mai important ce am putea face pentru cetăţenii noştri e să-i conştientizăm că sunt cetăţeni europeni şi au drepturi, bineînţeles şi au şi obligaţii”, a mai declarat oficialul.
Budăi: Românii au drepturi
În Germania, de exemplu, românii sunt cetățeni europeni și au drepturi, dar și obligații. Trebuie să existe o relație corectă între populație și stat. Marius Budăi mai spune că a dat românilor mesaje să îi învețe cum se pot informa asupra condițiilor de lucru, înainte de a semna un contract.
Un lucru foarte important, spune oficialul, este faptul că autoritățile din Germania sunt preocupate să ajute românii și să prevină tot felul de mesaje legate de abuzurile angajatorilor.