Reclamă

Parlamentarii au decis recent să acorde sporuri salariale de până la 50% pentru mii de angajați din România. Este vorba bineînțeles despre angajații de la stat.   

Printre categoriile de bugetari care se vor bucura de aceste majorări se numără cei care se ocupă de proiecte PNRR și de fonduri europene, primarii, viceprimarii și președinții de consilii județene, precum și angajații de la ANI care primesc spor pentru vătămare neuropsihică.  

Cresc salariile acestor bugetari

În plus, mai multe proiecte de lege depuse în Parlament propun majorări salariale pentru alte mii de angajați bugetari, cum ar fi cei de la APIA, Facultatea de Silvicultură sau Agenția pentru Investiții Rurale, cu procente cuprinse între 10% și 15%. Aceste sporuri aduc o creștere a salariilor de aproximativ 2.300 lei valoare brută pentru un director, iar unii dintre acești angajați primesc deja un spor de 15% pentru condiții vătămătoare.  

De asemenea, conform unui amendament depus la un proiect de lege, toți angajații de la stat ar urma să primească un spor pentru condiții vătămătoare. Întrebat cum se va crea un echilibru în legea salarizării în condițiile în care din ce în ce mai mulți angajați de la stat primesc venituri mai mari, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că Parlamentul este cel care ia deciziile și Executivul face ceea ce spune Parlamentul.  

Marius Budăi a dat cărțile pe față! Salarii cu 50% mai mari pentru acești angajați

Ministrul Muncii: Guvernul face ce spune Parlamentul

”Parlamentul este suveran și Executivul face ce spune Parlamentul. Deci nu putem noi să oprim Parlamentul să legifereze, nici constituțional. Vom discuta atunci când construim legea salarizării și vedem la ce concluzii ajungem!”, a spus Marius Budăi.  

Cu toate acestea, majorările salariale ale bugetarilor au stârnit și critici. Unii consideră că acestea vor aduce presiune suplimentară asupra bugetului de stat și că ar trebui luate în considerare și alte cheltuieli importante, cum ar fi investițiile în infrastructură sau în sistemul de sănătate.   


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro