Reclamă
Reclamă

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, l-a acuzat marţi pe preşedintele Emmanuel Macron că ar pregăti „un fel de lovitură de stat administrativă” pentru a împiedica formaţiunea sa să aibă control în cazul în care va ajunge la putere. Aceasta a susținut că şeful statului ar urma să facă zeci de numiri de ultim moment, pe fondul unor zvonuri recente.

„Sper să fie doar un zvon”, a declarat Le Pen într-un interviu acordat postului France Inter, în care a menționat că la ultimul Consiliu de Miniștri de miercurea trecută au fost mai multe numiri decât de obicei. Potrivit EFE, citată de Agerpres, Le Pen a adăugat că Macron intenționează să numească un director general al Poliției și Jandarmeriei, precum și „zeci de prefecţi” şi alți funcționari din administrație.

„Pentru oameni care dau lecţii despre democraţie lumii întregi, mi se pare surprinzător”, a afirmat lidera extremei drepte.

Reclamă

Marine Le Pen l-a acuzat totodată pe Macron că, după „impulsul democratic” prin convocarea alegerilor legislative anticipate în urma înfrângerii formaţiunii sale în alegerile europene din 9 iunie, acum „face tot posibilul pentru a împiedica procesul democratic” prin îndemnurile sale legate de vot.

Candidaţii ei din Adunarea Națională (RN), aliaţi cu un grup de conservatori, au obținut 33% din voturi în primul tur al alegerilor legislative de duminică, ceea ce îi plasează în postura de a avea majoritatea după turul doi de duminica viitoare și chiar să obțină majoritatea absolută. Aceasta presupune obţinerea a cel puţin 289 din cei 577 de deputaţi, condiție esențială pentru a guverna, conform declarațiilor lui Jordan Bardella, candidatul RN la funcția de prim-ministru.

„Nu are sens să mergem la guvern dacă nu putem acţiona”, a subliniat Le Pen.

Totuși, Le Pen a luat în considerare și un scenariu în care, dacă ar obţine 270 de locuri, s-ar consulta cu alţi deputaţi, precum cei din partidul conservator Republicanii, pentru a vedea dacă aceştia ar fi dispuşi să-i susţină în unele proiecte legislative și, în special, să aprobe bugetul.

Marine Le Pen a reiterat că, dacă formaţiunea sa va ajunge la guvernare, ea nu va face parte din cabinet: „Nu voi fi un prim-ministru bis”, a declarat ea, menționând că va acţiona ca şefă a grupului parlamentar.

De asemenea, ea a comunicat că Bardella știe deja cine anume va face parte dintr-un eventual guvern pe care îl va forma, persoanele respective fiind cunoscute și de ea. În fruntea Ministerului Economiei și Finanțelor va fi cineva cu experiență în finanțele publice și colaborare cu companiile.

Lidera extremei drepte a subliniat că, dacă va ajunge la putere, formațiunea ei va respecta normele constituționale de coabitare cu președintele republicii, iar în acest sens Bardella va „conduce politica pentru care am fost aleși”.

Marine Le Pen a precizat că unele inițiative ale președintelui Macron în politica externă nu vor fi implementate, cum ar fi trimiterea de instructori militari pe teritoriul ucrainean, deoarece „prim-ministrul este cel care decide trimiterea de trupe în străinătate”.

Marine Le Pen a insistat că RN este în favoarea ajutorării Ucrainei împotriva invaziei ruse, dar cu două limite: nu vor trimite trupe pe teritoriul ucrainean și nu vor livra arme cu rază lungă de acțiune, pentru a evita riscul de „escaladare” și de implicare a Franței în război.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro