Reclamă
Reclamă

Mai multe nave de război americane au urmărit flota rusă în timp ce aceasta trecea pe lângă statul Florida, în drum spre Cuba, au declarat, miercuri, oficiali americani pentru presa locală, conform Agerpres. Marina americană a desfăşurat nave de război şi avioane după ce un grup naval trimis de Rusia a navigat, marţi, la mai puţin de 55 de kilometri de coasta de sud a Floridei.

Desfăşurarea americană include trei distrugătoare – USS Truxtun, USS Donald Cook şi USS Delbert D. Black -, precum şi o navă a pazei de coastă, Stone, şi un avion de patrulare maritimă Boeing P-8.

Grupul de nave ruseşti este aşteptat să ajungă, miercuri, la Havana, fiind compus dintr-o fregată modernă şi un submarin cu propulsie nucleară, care a stârnit diverse presupuneri datorită simbolismului său geopolitic.

Reclamă

Potrivit guvernului cubanez, submarinul cu propulsie nucleară Kazan, fregata Gorşkov, petrolierul Paşin şi remorcherul de salvare Nikolai Ciker vor vizita Havana între 12 şi 17 iunie.

Administraţia preşedintelui Joe Biden, care declarase anterior că nu este îngrijorată de activitatea Rusiei în zonă, a autorizat desfăşurarea a trei distrugătoare puternice şi a unui avion de recunoaştere în regiune, notează Miami Herald.

„În conformitate cu procedurile standard, am monitorizat în mod activ navele ruseşti în timp ce tranzitau Oceanul Atlantic în apele internaţionale”, au declarat surse din cadrul marinei SUA.

„Mijloacele aeriene şi maritime din cadrul Comandamentului de Nord al SUA au desfăşurat operaţiuni pentru a garanta apărarea SUA şi a Canadei. Desfăşurările Rusiei fac parte din activitatea navală de rutină care nu reprezintă o ameninţare directă sau o preocupare pentru Statele Unite”.

Călătoria grupului naval rusesc, care ar putea face escală şi în Venezuela, a fost anunţată la scurt timp după ce dictatorul rus, Vladimir Putin, a anunţat că este pregătit să ia „măsuri asimetrice” după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora mai multe ţări occidentale ar permite Ucrainei să folosească armament furnizat de acestea pentru a ataca ţinte militare pe teritoriul Rusiei, în al treilea an al războiului dus de armata invadatoare în ţara vecină.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro