Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că, din păcate, România se numără printre țările fruntașe la capitolul obezitate infantilă.

Din ce în ce mai multe persoane preferă să consume mâncare de la fast food, în detrimentul uneia mult mai sănătoase, gătite acasă sau la restaurant.

Marile lanțuri fast food din Capitală au intrat în vizorul lui Horia Constantinescu și a inspectorilor ANPC care au început o nouă acțiune de verificare. De data asta, s-a urmărit respectarea celebrului Ordin 21 care a fost adoptat anul trecut și pe care majoritatea restaurantelor nu îl respectă.

Acest ordin prevede că restaurantele au obligația ca pe meniul principal, imediat în dreptul numelui produsului să scrie numărul de aditivi alimentari, de E-uri pe care acesta îl conține, precum și valoarea nutrițională.

Acțiunea de verificare a început, deja, de săptămâna trecută în Capitală, iar vizate au fost cele mai cunoscute, dar și tranzitate restaurante de tip fast food.

Marile restaurant fast food din Capitală, verificate de ANPC. S-au dat amenzi usturătoare

Controale mult mai dese în toată țara

Razia acestor locații nu se limitează doar la nivelul Bucureștiului. Horia Constantinescu, președintele ANPC a declarat că deja a informat și inspectorii din restul țării și a emis o listă cu toate restaurantele care trebuiesc verificate la nivelul întregii țări.

„Am demarat o verificare a unor operatori economici mai mari, dacă nu, unii dintre cei mai mari din domeniul alimentației publice pentru că aceștia au ales să nu respecte, să nu implementeze un ordin pe care l-am semnat și l-am emis anul trecut, Ordinul 201, cel prin care operatorii economici sunt obligați să vă transmită toate informațiile legate despre ceea ce mâncați.

Anul trecut, înainte de a emite acest ordin, am notificat Comisia Europeană. Aceștia și-au dat acordul și a devenit obligatoriu. Operatorii verificați încă de săptămâna trecută sunt KFC, McDonald’s, Pizza Hut și Patiseriile Paul. Am început cu acestea pentru a trasmite un mesaj ferm în piață”, a spus Horia Constantinescu.