Reclamă

Romanciera canadiană Margaret Atwood, în vârstă de 84 de ani, critică utilizarea programelor informatice în literatură, precizând că aceste tehnologii îngrijorează mulți oameni. Atwood a făcut aceste declarații în cadrul unui interviu acordat Reuters, în Danemarca, unde a primit Premiul „Hans Christian Andersen” pentru Literatură.

„Această tehnologie sperie o mulțime de oameni. Eu sunt prea bătrână pentru a-mi face griji”, a declarat Atwood, potrivit jurnaliștilor Jacob Gronholt-Pedersen și Tom Little, scrie News.ro. Scriitoarea subliniază că, dacă ar fi mai tânără cu 30 de ani, ar fi și ea îngrijorată de impactul AI asupra creației artistice.

Un aspect esențial al dezbaterii este faptul că marți, 11.500 de personalități din lumea culturii au semnat o petiție împotriva utilizării creațiilor artistice de către inteligența artificială. „Îi înțeleg”, a afirmat Atwood referindu-se la signatarii precum Thom Yorke de la Radiohead, Björn Ulvaeus de la ABBA, Julianne Moore, Harlan Coben și Kazuo Ishiguro.

Atwood s-a exprimat sceptică cu privire la capacitatea AI de a crea literatură de calitate, observând că până acum, „AI este un poet prost, foarte prost! Nu este nici un bun scriitor de ficțiune”. Ea crede că inteligența artificială ar trebui să se inspire din vasta ei operă pentru a putea concura. Margaret Atwood și-a început cariera în 1961 și a publicat peste 60 de lucrări, fiind una dintre cele mai respectate autoare din Canada.

Printre cele mai celebre lucrări ale ei se numără „The Handmaid’s Tale”, un roman distopic publicat în 1985 care a câștigat popularitate în Statele Unite după alegerea lui Donald Trump ca președinte în 2016. Continuarea acestei povesti, „The Testaments”, lansată în 2019, i-a adus rașvițtul Booker Prize.

La întrebarea despre viitorul ei, Atwood a răspuns cu umor: „Îmi place când oamenii mă întreabă despre viitor. Ce am în minte pentru următorii doi, cinci sau zece ani? Nimeni nu știe.” Ea a dezvăluit că în prezent lucrează la memoriile sale, concentrându-se pe evenimentele neobișnuite și catastrofale ale vieții sale.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro