Spectacolul „Degeaba 30″ al lui Tudor Gheorghe  a avut debutul la Sala Palatului pe 21 decembrie, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluţie. Spectacolul a fost redifuzat pe 26 ianuarie, pe TVR, iar momentul difuzării a iscat un nou scandal.

Versurile lui Tudor Gheorghe din Degeaba 30, au atras atenţia criticilor, mai ales că sunt şi rânduri care fac trimitere la Uniunea Europeană şi la Parlament. „O ţară care plânge, care geme şi aşteaptă un decret de la Bruxelles sau Strasbourg”, „Cui va mai rămâne această ţară?”, ”Procurorii sunt nişte veleitari, nişte oameni mici ce nu gândesc”, ”Lanţul de minciuni cu care ne-aţi vândut”, dar ”vine vremea să daţi seamă pentru câte rele ne-aţi adus”, sunt versurile care au iscat scandalul de proporţii.

Atacurile puternice nu au anulat mesajul lui Tudor Gheorghe, ba chiar acesta l-a transmis cu mai multă înverşunare.

În mediul online, Daniel Funeriu, Andrei Caramiitru și Vladimir Tismăneanu au avut reacţii îngrijorătoare l adresa lui Tudor Gheorghe.

Andrei Caramitru: E mai bine, că faci bani frumoși din spectacolele tale nu?

„Înțeleg ca Tudor Gheorghe – un cântăreț altfel foarte talentat – face propaganda pro-comunism și Ceaușescu. Cică au trecut 30 de ani degeaba.

Stimate domn cu ghitară și mustață, uite cum sta treaba:
– e mai bine acum pentru că avem ce mânca
– e mai bine acum pentru că nu e frig in case și e lumină pe străzi noaptea
– e mai bine acum pentru că putem vizita și lucra în alte țări. Nu mai suntem închiși ermetic aici ca intr-o pușcărie
– e mai bine acum pentru ca suntem liberi sa vorbim și sa votăm. Să protestăm dacă vrem. Să cerem politicienilor să și facă ceva pentru noi.
– e mai bine acum pentru ca putem lucra la firme private și – dacă nu ne convine – putem schimba locul de muncă sau sa începem o afacere. Nu suntem obligați sa lucram toată viața la uzina IMGB de exemplu sau la CAP-ul sătesc
– e mai bine acum pentru ca putem asculta orice muzica, vedea orice film, citi orice carte. Nu doar ce ne dă tătuca ca propagandă.

E mai bine și pentru tine domnule cu mustață și ghitară. Că faci bani frumoși din spectacolele tale nu? Ai un fel de afacere a ta, care merge foarte bine. Și înțeleg ca îți place sa mergi in vacante in străinătate.

Multi ticăloși și ipocriti in țara asta….”, scrie Andrei Caramitru pe Facebook.

De partea cealaltă, Ivona Maris a răspuns tot printr-un mesaj: „Trebuie că ești analfabet funcțional dacă nu înțelegi sensul strigătului „Degeaba” al lui Tudor Gheorghe. Să nu înțelegi că e strigătul generației care a făcut Revoluția și care după 30 de ani descoperă că lupta sa pentru libertate, printre care includ și libertatea de exprimare, demnitate si speranță a fost „Degeaba”.

În strigătul lui Gheorghe (ah, acest nume românesc detestat de cel din fruntea țarii, alături de numele Vasile) nu e vorba despre accesul la banane, căldură, sau vacanțe în Bali (!). Nu e vorba despre nimic material. Nu e vorba despre ceva ce poate fi cumpărat.

Mai mult, trebuie să fii și ticălos să îi ceri lui Tudor Gheorghe să se pună în genunchi în fața copiilor acestei țări și să le ceară iertare pentru modul în care gândește, când tu ai fost ministru fix în guvernarea care a condus la exodul românilor spre alte țări care ar fi putut sa le asigure veniturile necesare pentru creșterea copiilor. „Fiii ni s-au cocoşat / Şi-au plecat scârbiţi din ţară.” spune Gheorghe în „Degeaba”.

„Şi-am îmbătrânit în ură.” e un alt vers care i se potrivește lui Daniel Funeriu, cel care ne dezvăluie în atacul furibund la adresa lui Tudor Gheorghe și prin limbajul folosit, adevărata față a unui fost ministru al educației.

Trebuie să fii un nesimțit să critici un spectacol pe care nu l-ai văzut. Mangafa e fiul militanților comuniști care pozează acum în mare apărător al democrației. „Au făcut copiii noștri dinți / Mușcă din bunici si din părinți / Mușcă din văzduh si din pământ / Mușcă din morții din pământ…!” e fix portretul lui minicaramitru și al extremiștilor care i se aseamănă.

„Degeaba” avem la 30 de ani cântăcioși care se pretind de dreapta, când banii lor vin din chermezele organizate de primării. „Degeaba” e spectacolul care se ține cu casa închisă și care dă glas frustrărilor acumulate în 30 de ani, frustrări cauzate de politicieni incompetenți. Dar „Degeaba”, unii nu înțeleg și nici nu vor să înțeleagă. Că despre decența de a-și ține gura nici nu se mai pune problema”.

Ce declară Tudor Gheorghe

Tudor Gheorghe a declarat pentru Adevărul că, „fiecare om are părerile lui. Te laudă mulţi şi te înjură puţini”. „Nici măcar nu le resping, nu le iau în seamă. Nu mă interesează prostiile pe care le debitează ba unul, ba altul. Nu mă ating. E aşa de normal. Fiecare om are părerile lui. Te laudă mulţi şi te înjură puţini. Dacă nu exista nicio reacţie mi se părea ciudat. Dar bravo lor! Eu cred în ce am făcut şi nu numai eu. O vorbă frumoasă: câinii latră, caravana trece. Dacă ăsta e limbajul lor, să fie sănătoşi. Eu sunt mai delicat“, a declarat Tudor Gheorghe  pentru Adevărul.