Milioane de români trăiesc în străinătate, iar acest lucru este o realitate cu care se confruntă ţara noastră. Cu toate acestea, conform psihologilor, un număr tot mai mare de persoane au început să se întoarcă acasă, dar se lovesc de probleme și neajunsuri.
Întoarcerea acasă nu este întotdeauna o alegere liberă, ci este adesea determinată de circumstanțe dificile sau de dificultăți întâmpinate în țările străine. Astfel, mulți români care au trăit ani de zile în afara țării nu reușesc să se adapteze la viața din România.
Fenomenul căutării de suport psihologic
Psihologii susțin că în ultimii ani au observat o creștere a numărului de pacienți români întorși din străinătate, care se confruntă cu dificultăți în stabilirea unui curs normal al vieții. Aceștia au nevoie de sprijin și consiliere pentru a putea lua cea mai bună decizie în privința viitorului lor.
Andreea Coman, psiholog clinician, afirmă că „în ultimii ani avem tot mai mulți pacienți care s-au întors din străinătate, fenomenul devenind tot mai des întâlnit. Acești români se întorc în țară cu speranța că vor reuși să investească banii strânși, însă de multe ori se confruntă cu eșecul. Acest lucru poate duce la dezamăgire, anxietate sau chiar tulburări depresive. Avem pacienți care au pierdut tot ce au muncit ani de zile în momentul în care s-au întors în țară”, conform Adevărul.ro.
Dificultăți întâmpinate și în alte țări
Psihologii se confruntă cu mulți români care se întorc acasă din cauza pierderii locului de muncă sau a incapacității de a face față cheltuielilor în străinătate. Cu toate acestea, odată ajunși acasă, mulți dintre ei nu mai reușesc să se adapteze.
„Când trăiești peste 15 ani într-o țară europeană mai dezvoltată, te obișnuiești cu un stil de viață și un nivel de trai mai ridicat. În momentul în care te întorci în România, te confrunți cu neajunsuri, salarii mult mai mici și condiții de trai mai dificile. Din acest motiv, mulți români se adresează psihologilor pentru consiliere, pentru că se întreabă dacă ar trebui să rămână acasă sau să se întoarcă în străinătate. Mulți aleg să părăsească din nou țara”, explică psihologul ieșean.