Marea Britanie și România și-au oferit miercuri sprijinul Republicii Moldova pentru a face față efectelor invaziei Rusiei în Ucraina vecină, Londra semnând un nou acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Chișinăul. Acest anunț a fost făcut public în urma unei întâlniri la care au participat miniștrii de Externe din cele două țări, desfășurată la Chișinău, la puțin timp după ce președintele proeuropean Maia Sandu a câștigat un nou mandat.
Un comunicat al Marii Britanii precizează că parteneriatul de securitate urmărește ‘să se bazeze pe cooperarea extinsă dintre cele două țări și să consolideze reziliența Republicii Moldova împotriva amenințărilor externe’. Ministrul britanic de Externe, David Lammy, a subliniat că Moldova a primit un aflux semnificativ de ucraineni de la începutul invaziei Rusiei, inclusiv 50.000 de copii, și a declarat că ‘moldovenii își amintesc constant de opresiunea, imperialismul și agresiunea Rusiei’.
Totodată, cele două țări au încheiat un acord privind readmisia, pentru a asigura întoarcerea în Moldova a cetățenilor săi care se află ilegal în Marea Britanie. În plus, s-au convenit un sprijin financiar de 2 milioane de lire sterline pentru îmbunătățirea protecției Moldovei împotriva atacurilor cibernetice și un grant de 5 milioane de lire sterline pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate pentru refugiați.
Ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, a salutat rezultatul alegerilor din Moldova și a afirmat că întâlnirea tripartită a subliniat hotărârea României și a Marii Britanii de a lucra împreună pentru a susține ferm Moldova.
Modificările recente ale Constituției Republicii Moldova, care includ integrarea în Uniunea Europeană ca obiectiv strategic, au fost prezentate de premierul Dorin Recean, potrivit unui referendum susținut de electoratul moldovean luna trecută.
De asemenea, în cadrul reuniunii, președintele Maia Sandu a denunțat războiul Moscovei din Ucraina și a identificat Rusia și corupția drept principalele amenințări la adresa Moldovei, reiterând poziția țării sale într-un context de securitate regională tot mai complex.