Într-o declarație recentă, premierul britanic Rishi Sunak a confirmat sprijinul consolidat al Marii Britanii pentru Israel, prin trimiterea de „avioane suplimentare” în regiune, în contextul operațiunilor care au loc în Irak și Siria. Această mișcare vine ca răspuns la atacurile cu rachete initiate de Iran, pe care Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii (RAF) le-au doborât, contribuind astfel la salvarea de vieți nu doar în Israel, ci și în țările învecinate precum Iordania.

Acțiunea Regatului Unit vine în condamnarea clară a atacului Iranului asupra Israelului, un gest descris de Sunak ca fiind o „escaladare periculoasă și inutilă”. Premierul britanic a subliniat importanța efortului internațional coordonat în interceptarea aproape integrală a rachetelor, care altfel ar fi avut consecințe severe asupra stabilității regionale.

Marea Britanie și-a intensificat operațiunile militare în regiune prin trimiterea avioanelor de luptă și avioanelor de realimentare la o bază aeriană din Cipru, destinată activităților împotriva Statului Islamic în Irak și Siria. A fost acordată permisiunea acestor avioane de a intercepta orice rachete sau drone iraniene aproape de spațiul aerian sirian și irakian, evidențiind astfel un angajament solid în protejarea Israelului și a securității regionale.

În plus, manevra Regatului Unit a permis SUA să redirecționeze parte din capacitățile sale aviatice spre sprijinirea Israelului, eliberând astfel avioane americane implicate într-o misiune comună împotriva Statului Islamic. Această reorganizare strategică subliniază implicarea internațională și cooperarea strânsă între aliați în fața provocărilor de securitate din regiune.