Reclamă

Marea Britanie a furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow, urmând cerințele exprimate de Kiev pentru lupta împotriva forțelor rusești. Aceste rachete, de origine anglo-franceză, pot atinge ținte situate la o distanță de aproximativ 250 km și au fost deja folosite cu succes împotriva obiectivelor strategice din Crimeea. Potrivit lui Justin Crump, analist militar și fost ofițer britanic, „Storm Shadow a fost o armă extrem de eficientă pentru Ucraina, lovind tocmai împotriva țintelor bine protejate din teritoriul ocupat.”

Aceste dezvoltări vin în contextul în care există semnale că SUA și Marea Britanie sunt pregătite să ridice restricțiile privind utilizarea acestor rachete de către Ucraina împotriva țintelor din interiorul Rusiei. Această decizie ar putea marca o schimbarea strategie majoră, deoarece până în prezent, Kievului i s-a permis să folosească rachetele numai în interiorul granițelor sale.

În sprijinul acestor acțiuni, Kievul susține că fără a putea lovi bazele rusești de unde sunt lansate atacurile asupra sa, Ucraina este obligată să lupte cu un handicap semnificativ. „Kievul a făcut lobby pentru utilizarea sa în interiorul Rusiei, în special pentru a ținti aerodromurile utilizate pentru a organiza atacuri cu bombă alunecare,” a explicat Crump.

Rachetele Storm Shadow sunt lansate din aeronave și sunt considerate ideale pentru penetrarea buncărelor întărite și a depozitelor de muniție, având un cost individual de aproape un milion de dolari. Folosirea lor este de obicei parte a unei strategii în care drone sunt folosite anterior pentru a deruta și epuiza apărarea antiaeriană.

În ciuda avantajelor oferite de aceste rachete, Washingtonul își exprimă îngrijorarea că o escaladare a conflictului ar putea atrage NATO într-o confruntare directă cu Rusia, ceea ce ar putea duce la un conflict de proporții. Potrivit unor surse, Casa Albă teme că eventuala atacare a țintelor din Rusia ar putea duce la represalii împotriva punctelor de tranzit ale armelor, cum ar fi bazele din Polonia, ceea ce ar activa articolul 5 al NATO.

În concluzie, deși furnizarea de rachete Storm Shadow către Ucraina ar putea aduce avantaje tactice semnificative, utilizarea lor împotriva Rusiei rămâne un subiect sensibil, având în vedere implicațiile geopolitice și posibilele riscuri de escaladare a conflictului.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro