Un bărbat din Oradea a reușit să scape de amendă în instanță după ce a demonstrat că, deși aparatul arătase o concentrație de 0,05 mg/l alcool în aerul expirat, el nu consumase deloc alcool atunci când a fost oprit de polițiști.
Mirosul de alcool din mașină provenea, de fapt, de la soluția de iarnă folosită pentru a curăța parbrizul. Incidentul a avut loc în ianuarie anul acesta, când bărbatul a fost oprit de polițiști pe Calea Clujului din Oradea.
Etilotestul dat peste cap din cauza soluției de parbriz
Polițiștii au simțit un miros puternic de alcool și i-au cerut să sufle în aparatul de alcooltest. Bărbatul a explicat că mirosul vine de la soluția de curățat parbrizul pe care o folosise cu doar câteva minute înainte. Cu toate acestea, aparatul de alcooltest a arătat o valoare de 0,05 mg/l alcool în aerul expirat, iar polițiștii l-au amendat cu 1.305 de lei și i-au reținut carnetul de conducere pentru 90 de zile.
Bărbatul a solicitat să i se preleveze probe biologice la spital și rezultatele au confirmat că nu consumase alcool. El a contestat amenda în Judecătoria Oradea și a obținut câștig de cauză. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile.
Ce sancțiuni primesc șoferii care conduc băuți
Potrivit Codului Rutier din România, conducerea sub influența alcoolului este considerată o infracțiune și atrage sancțiuni legale. Amenda aplicată pentru conducerea sub influența alcoolului variază în funcție de concentrația de alcool din sânge și de faptul dacă șoferul este recidivist sau nu. În general, sancțiunile pentru conducerea sub influența alcoolului sunt următoarele:
Pentru șoferii care au o concentrație de alcool în sânge între 0,00 și 0,40 mg/l:
Prima abatere: amendă de la 9.000 până la 20.000 lei și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 3 luni;
A doua abatere în decurs de un an: amendă de la 9.000 până la 20.000 lei, suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 6 luni și obligația de a participa la un program de reeducare în domeniul circulației rutiere.
Pentru șoferii care au o concentrație de alcool în sânge între 0,40 și 0,80 mg/l:
Prima abatere: amendă de la 20.000 până la 30.000 lei, suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 6 luni și obligația de a participa la un program de reeducare în domeniul circulației rutiere;
A doua abatere în decurs de un an: amendă de la 20.000 până la 30.000 lei, suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 12 luni și obligația de a participa la un program de reeducare în domeniul circulației rutiere.
Pentru șoferii care au o concentrație de alcool în sânge peste 0,80 mg/l sau care refuză testarea:
Prima abatere: amendă de la 20.000 până la 40.000 lei, suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 12 luni și obligația de a participa la un program de reeducare în domeniul circulației rutiere;
A doua abatere în decurs de un an: amendă de la 20.000 până la 40.000 lei, suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 24 de luni și obligația de a participa la un program de reeducare în domeniul circulației rutiere.