Orice conducător auto trebuie să cunoască legea, pentru siguranța lui și a celor din jur, în primul rând, dar și pentru evitarea sancțiunilor și amenzilor colosale. În unele din păcate, deși cunosc legea, șoferii continuă să facă aceleași greșeli.
Este vorba despre șoferii care, deși știu că este interzis, continuă să dea flash-uri atunci când sunt în trafic. Cel mai des, șoferii dau flash-uri pentru a-i anunța pe alți conducători auto de prezența polițiștilor. Alții, obișnuiesc să dea flash-uri pentru a-i „certa” pe colegii din trafic. Nu contează cu ce scop se dau, important este că acești șoferi pot primi o amendă de 1.000 de lei.
Flash-urile în trafic, folosite în mod abuziv
Puțini sunt șoferii care știu că flash-urile sunt folosite doar în două situații importante. Vobrim despre utilizarea fazei lungi doar în cazul unui pericol, pentru a-i avertiza pe conducătorii auto, sau în cazul depășirilor în afara zonelor construite.
Din păcate, mulți șoferi ignoră prevederile legislației rutiere, iar acest lucru se vede în fiecare zi pe șoselele din țară. România se află printre primele țări din Europa în clasamentul celor mai multe decese înregistrate în accidente rutiere.
Amenda este uriașă
Potrivit legii, atunci când faza lungă este pornită, conducătorii auto trebuie să fie sigur că șoferii care vin din sensul opus nu sunt orbiți de lumina puternică. De asemenea, este foarte important ca toți șoferii să fie extrem de atenți atunci când folosesc faza lungă pe autostradă.
Flash-urile sunt utilizate în mod abuziv, la noi în țară. Pe autostradă, de exemplu, șoferii vitezomani le dau flash-uri celor care conduc în limite legale pentru a se da din fața lor. De asemenea, flash-urile se mai folosesc și pentru a avertiza alți participanți la trafic de prezența poliției. Conducătorii auto folosesc flash-urile pentru orice, numai nu cum scrie în Codul Rutier.
Așadar, persoanele care încalcă aceste prevederi și sunt prinse de către polițiști, riscă o amendă de 1.000 de lei, dar și suspendarea permisului de conducere. Fiindcă pedeapsa aceasta nu îi sperie, parlamentarii s-au gândit la o soluție. În Parlament există deja un proiect de lege conform căruia cei care folosesc flash-urile în mod abuziv ar putea fi amendați cu 3.000 de lei.