Aveți mare grijă atunci când navigați pe internet! Infractorii cibernetici găsesc tot timpul noi metode de a înșela internauții.

Infractorii cibernetici s-au folosit de o metodă care nu este deloc nouă. Din păcate, aceasta a reușit să provoace prejudicii la sute, sau chiar mii de persoane. Victimele sunt vizate de hoți, după ce acestea pun anumite anunțuri de vânzare pe platformele de specialitate de la noi din țară.  

Polițiștii primesc plângeri după plângeri venite din partea românilor care au încercat să își vândă anumite produse pe platformele online de la noi din țară. Aceștia au picat în plasa hoților, motiv pentru care au cerut ajutor de la Poliția Română. 

Nu dați click pe orice link primit!

Iată cum se întâmplă totul. După ce o persoană postează un anunț pe OLX.ro, de exemplu, aceasta este contactată pe WhatsApp de către hoți. Infractorii spun că sunt interesați de produsul lor, dar că vor să facă plata cu cardul. Astfel, acesta îi oferă vânzătorului un link unde să-și lase datele cardului. Apoi urmează ca a 2-a zi Curierul să vină să ridice produsul, însă nu se întâmplă acest lucru. Mai mult, vânzătorul constată nu doar că clientul nu face plata, dar îi mai și fură banii de pe card. Un astfel de caz a fost raportat recent în Aiud, unde un bărbat a fost furat cu aproape 1.000 RON. 

Bărbatul intenționa să vândă o canapea, iar a 2-a zi după postarea anunțului, fiul acestuia a fost contactat pe Aplicația Whatsapp de către un așa zis cumpărător. 

Mare atenție! Rușii ne fură banii de pe cardurile bancare. Nu faceți acest lucru sub nicio formă
Sursa: Social Media

Banii au fost furați de ruși

„Ulterior, a introdus pe acelaşi site și codul unic trimis prin SMS de către banca pentru a autoriza o tranzacţie. Din contul bancar a fost efectuată o tranzacție în valoare de 16.713 ruble (aproximativ 1.000 lei)”, se precizează în plângerea depusă la poliție. 

S-a solicitat Unităţii Teritorială de Analiză a Informaţiilor Alba Iulia obţinerea datelor de trafic şi de localizare privind postul telefonic atașat contului de WhatsApp de pe care a transmis escrocul mesajele. 

Specialiștii nu au obținut date care să conducă la identificarea autorilor sau care să poate fi coroborate cu celelalte probe existente în cauză. Prin urmare, s-a propus renunțarea la urmărirea penală și s-a solicitat avizul unui judecător. 

Așadar, ancheta a bătut pasul pe loc, iar suma fiind una prea mică, procurorii au renunțat la caz, iar pe acest lucru se bazează, probabil, și hoții. 

Distribuie

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.