Reclamă

Sunt anumite situații în care dacă nu cheltuiți banii din conturile respective, rămâneți fără ei, și nu mai puteți face nimic în acest sens, fiindcă așa prevede legea. Este vorba despre angajații care primesc tichete de masă pe suport electronic. Aceștia trebuie să folosească banii într-un anumit interval de timp, dacă nu, aceste tichete expiră.

Potrivit legislației în vigoare, la fel ca tichetele care se emiteau pe suport de hârtie, și cele acordate pe card au o anumită perioadă de valabilitate. Altfel spus, dacă românii care primesc bonuri valorice nu le cheltuiesc în intervalul agreat de autoritatea emitentă, aceasta le poate anula, iar banii dispar de pe card.

Mare atenție! Dacă dispar banii de pe card, nu îi mai primiți înapoi

Conform Legii 165/2018, bonurile de masă și tichetele valorice se emit pe suport electronic, adică banii le vor intra beneficiarilor pe card. Pentru a fi valabile, tichetele de masă trebuie să aibă menționare pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod următoarele informații:

  • numele și adresa emitentului;
  • perioada de valabilitate a utilizării tichetului de masă;
  • interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de țigări sau de produse alcoolice;
  • numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de masă, potrivit avocatnet.ro.

Tichetele de masă sunt valabile doar în anul calendaristic în care au fost emise. Sunt exceptate de la această regulă tichetele emise în ultimele două luni ale anului, adică în intervalul 1 noiembrie- 31 decembrie. Aceste tichete pot fi folosite și în următorul an.

Mare atenție, români! Vă dispar banii de pe card și nu îi mai puteți recupera. Puțini știu lucrul acesta

Dacă sumele virate pe card pentru tichetele de masă nu sunt folosite în intervalul de valabilitate menționat, acestea vor fi anulate de către autoritatea emitentă, iar beneficiarii nu le vor mai putea folosi.

Nu lăsați cardul să expire cu bani pe el!

Totodată, beneficiarii tichetelor de masă trebuie să țină cont și de perioada de valabilitate a suportului electronic. În cazul în care cardul expiră înainte de a folosi toți banii de pe el, sumele nu vor mai putea fi folosite.

Începând de la 1 iulie 2022, valoarea maximă a tichetelor de masă a devenit 30 de lei, față de 20,17 lei, cât era anterior. Chiar dacă valoarea a crescut, angajatorii nu sunt obligați să le ofere angajaților tichete cu o valoare mai mare, legea stabilind doar pragul maxim, nu și pe cel minim.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro