Reclamă
Reclamă

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a făcut o serie de recomandări românilor consumatori de pește. Ținând cont că se apropie două sărbători importante, Bunavestire și Florii, care sunt cu dezlegare la pește, autoritățile au ținut să tragă un semnal de alarmă. 

Așadar, primul sfat important al ANPC pentru români este să fie precauți în privința locurilor de unde își cumpără produsele și să nu ezite să refuze produsele de calitate îndoielnică. 

Pentru a evita problemele de sănătate, Anghel le recomandă consumatorilor să acorde o atenție deosebită aspectului exterior al peștelui. De asemenea, acesta recomandă evitarea produselor cu suprafață lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate sau aspect de vechi.  

Mare atenție, români! La ce trebuie să fiți atenți atunci când cumpărați pește 

În același timp, consumatorii ar trebui să refuze să cumpere pește și produse din pește dacă au îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea sau modul de informare prin etichetare. 

Reclamă

De asemenea, directorul ANPC recomandă consumatorilor să verifice etichetarea produselor de pește și să solicite bonul de casă la cumpărarea acestora pentru a putea proba calitatea produsului în cazul în care este necesar. Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată și nu trebuie recongelate după ce au fost decongelate. 

Mare atenție, români! ANPC avertizează: Aveți grijă la peștele pe care îl cumpărați de Bunavestire și Florii!

Produsele pe care trebuie să le evităm 

În plus, Anghel subliniază importanța condițiilor de depozitare și prezentare a produselor de pește. De exemplu, consumatorii ar trebui să evite produsele la care se constată existența aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezența gheții în ambalaj și să acorde o atenție deosebită modului de prezentare a ambalajului. Ambalajul trebuie să fie curat, închis etanș și să asigure salubritatea produsului. 

Potrivit directorului ANPC, nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare este una dintre cele mai frecvente abateri întâlnite în cadrul acțiunilor de control desfășurate în anii anteriori. 

Aceste abateri includ expunerea peștelui în condiții necorespunzătoare direct pe paviment, depozitarea peștelui în afara spațiului frigorific la temperatura mediului ambient într-un depozit neamenajat, impropiu și neautorizat, precum și depozitarea peștelui sărat în agregat frigorific, dar care nu asigură temperatura de depozitare stabilită de producător. 

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro