Comisia Europeană a decis să impună anumite restricții în ceea ce privește importurile și exporturile de bunuri de origine rusă.

În acest context, companiile europene nu mai pot exporta sau importa anumite bunuri către sau din Rusia. La rândul lor, companiile rusești nu mai pot vinde anumite bunuri pe piața din UE.  

Unele dintre aceste produse sunt petrolul, produsele petroliere conexe, cărbunele, oțelul, lemnul și băuturile alcoolice de origine rusă. Totuși, comerțul cu anumite bunuri, cum ar fi produse alimentare, medicamente sau anumite semifabricate, este încă permis între cele două teritorii. Cu toate acestea, importatorii și exportatorii tot trebuie să fie atenți de la cine achiziționează sau cui vând astfel de produse.  

Lovitură totală pentru Rusia

Uniunea Europeană a luat această decizie fiind îngrijorată că restricțiile nu se opresc doar la nivel de produs, ci se extind și asupra entităților care comercializează respectivele mărfuri și a persoanelor care controlează în mod direct sau indirect aceste companii.  

În acest context, Comisia Europeană a anunțat că se vor face verificări ample și se vor lua măsuri împotriva încercărilor de eludare a acestor sancțiuni.   

„Cei care încearcă să eludeze sancțiunile (atât ca indivizi, cât și ca entități) vor fi puși pe lista neagră de sancțiuni care vor fi făcute publice. De exemplu, persoanele care achiziționează bunuri rusești supuse restricțiilor, dar care sunt transportate din alte teritorii/ţări în Uniunea Europeană riscă să ajungă pe lista neagră. În oglindă, persoanele care exportă mărfuri din UE prin alte teritorii, cu intenția de a facilita importul ulterior al acestora în Rusia de către companii supuse restricțiilor riscă aceleași sancțiuni”, precizează specialiștii EY România.

Amenzile ajung la 30.000 de lei

La noi în țară, conform Antena 3, cei care nu vor respecta sancțiunile internaționale vor primi o amendă cuprinsă între 10.000 de lei și 30.000 de lei. De asemenea, se vor confisca și bunurile. Autoritățile de control pot, de asemenea, să aplice și sancțiuni complementare, cum ar fi suspendarea activității companiei pe o perioada cuprinsă între o lună și șase luni.  

Așadar, pentru a evita amenzile și aplicarea sancțiunilor dure, importatorii și exportatorii trebuie să verifice foarte atent și continuu dovezile de origine ce stau la baza tranzacțiilor.