Spanacul este foarte benefic dacă este consumat primăvara.

Cu toate acestea, medicii trag un semnal de alarmă și vorbesc despre contraindicațiile pe care le are ceastă plantă. Deși este plin de substanțe nutritive și are numeroase beneficii pentru sănătate, spanacul poate face rău dacă nu este gătit cum trebuie.

Aceste persoane trebuie să evite să mănânce spanac!

De asemenea, sunt persoane, care suferă de anumite boli și care trebuie să se abțină de la consumul acestei plante. Spanacul conține vitaminele A, C, K, E, D, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și zinc. Medicii recomandă să nu fierbeți spanacul. Acesta își păstrează proprietățile doar în stare crudă.

De asemenea, dacă suferiți de anumite boli trebuie să evitați pe cât posibil consumul de spanac. Dacă nu puteți, atunci consumați-l măcar cu moderație.

Pacienţii cu reumatism, gută, se află pe lista celor care nu ar trebuie să consume spanac. De asemenea, oamenii care suferă de hepatită, pietre la rinichi sau vezică, osteoporoză, inflamații gastrice sau intestinale sau artrită, trebuie să se ferească.  Spanacul conţine acid oxalic, contraindicat în aceste afectiuni din cauza conţinutului de oxalaţi de potasiu şi de calciu.

Spanacul trebuie evitat și de către persoanele care suferă de litiază renală deoarece conţine acid uric.

Beneficiile spanacului

Mai este important de știut faptul că spanacul devine dăunător atunci când, în timpul gătirii, frunzele își schimbă culoarea din verde proaspăt în galben. Atunci el devine dăunător pentru organism şi nu trebuie consumat sub nicio formă.

Deși are și aceste contraindicații, beneficiile spanacului nu pot fi contestate. Acesta este bun pentru îmbunătățirea vederii, dar și pentru sistemul imunitar. Poate una dintre cele mai importante calități ale acestei plante este faptul că este anticancerigenă.

Despre spanac se mai știe că scade colesterolul rău din sânge și că este un antiinflamator foarte bun.