Este alertă totală în România! Cea mai infecțioasă tulpină a Covid-19, denumită Kraken, a apărut și la noi în țară. Medicii au confirmat deja câteva infectări cu noua tulpină. Iată ce simptome are boala și ce spun medicii despre gravitatea noii variante.
Deși lucrurile în ceea ce privește îmbolnăvirile de SARS COV 2 s-au mai liniștit, se pare că începutul anului 2023 a adus vești proaste. La aproape trei ani de la apariția primului caz de COVID-19 în România, o nouă tulpină ar putea face ravagii din nou. Este vorba despre Kraken, cea mai infecțioasă tulpină a Covid-19.
Noua tulpină a Covid-19, în România
Deja știm cât de repede se răspândesc îmbolnăvirile cu COVID-19 în momentul în care o persoană contactează virusul. Din păcate, noua tulpină se răspândește mult mai repede decât celelalte variante ale coronavirusului. Medicii de la Institutul Matei Balș din capitală au confirmat deja primele 2 cazuri de îmbolnăvire cu această tulpină.
Kraken este cea mai agresivă și contagioasă subvariantă a tulpinii Omicron. Managerul Institutului Matei Balș din București, Cătălin Apostolescu, spune că această variantă este similară cu toate celelalte tipuri de subvariante ale Omicron.
Ce spun medicii despre Kraken
„Din datele pe care le avem în literatura internațională această nouă tulpină nu se deosebește decât din punct de vedere genetic. În ceea ce privește manifestările clinice, practic ea este similară cu toate celelalte tulpini Omicron. Sunt forme ușoare”, a explicat Cătălin Apostolescu.
La rândul său, cunoscutul medic Tudor Ciuhodaru a explicat că românii nu trebuie să se sperie, ci trebuie să respecte regulile de igienă. În acest moment, este foarte important ca oamenii să se ferească de contagiere, fiindcă doar așa se poate răspândi virusul. În primul rând, trebuie să evităm aglomerațiile cât putem de mult. De asemenea, în mijloacele de transport în comun ar fi bine să purtăm masca de protecție.
Măsurile de protecție, extrem de importante
Noua tulpină, Kraken, denumită XBB 1.5., a apărut în urmă cu mai multe luni. Ea este deja dominantă în Statele Unite.
„Noi am învățat de-a lungul acestei pandemii, cu cât se răspândesc mai ușor acești viruși, cu atât patogenitatea este mai mică. Iar până în acest moment nu există niciun fel de indiciu că vorbim despre o patogenitate sau o formă mai severă de boală”, a precizat medicul Tudor Ciuhodaru pentru Antena 3 CNN.