În ultima perioadă, tot mai mulți oameni sunt victime ale unor escrocherii online. Un astfel de caz a fost recent înregistrat în localitatea Brașca, județul Suceava, unde o femeie în vârstă de 48 de ani a fost păcălită în urma unei comenzi făcute pe internet. Polițiștii din zonă au declanșat imediat o anchetă penală pentru a elucida acest caz.

Totul a început când femeia a văzut un anunț postat pe o platformă de vânzări. Era vorba despre un telefon mobil de ultimă generație, care părea a fi la un preț excelent. Fără să se gândească prea mult, femeia a luat legătura cu vânzătorul și a plasat comanda în valoare de 900 de lei.

Ce a primit o femeie care și-a comandat un telefon

După câteva zile, femeia a fost contactată de către un angajat al ghișeului poștal din Ilișești, care o informa că a primit un colet. Cu tot entuziasmul, femeia și-a achitat comanda și s-a dus acasă pentru a vedea produsul nou achiziționat. Însă, în loc de telefonul mobil de care se aștepta, femeia a descoperit în colet două huse și o bucată de lemn.

Dezamăgită și înșelată, femeia a încercat să ia legătura cu vânzătorul prin intermediul aplicației de vânzări, însă nu a primit niciun răspuns. Ulterior, a constatat că acesta își ștersese contul de pe platformă.

Imediat ce bârfa s-a răspândit, polițiștii din Suceava s-au implicat în rezolvarea cazului. Aceștia au analizat cu atenție plângerea depusă de către femeie și au deschis un dosar penal pentru înșelăciune. Au realizat verificări amănunțite legate de vânzătorul în cauză și au stabilit că acesta s-a înregistrat pe platformă cu date false.

Specialiștii în tehnologie și fraudă informatică au fost implicați în investigație, pentru a aduna toate probele necesare. Aceștia au descoperit că vânzătorul a folosit un IP anonim pentru a-și crea contul, fapt care a complicat și mai mult identificarea acestuia.

Mare atenție la comenzile online! Ce a primit o femeie din Suceava care și-a comandat un telefon. A rămas șocată

Strategii de protecție împotriva înșelătoriilor online

Iată câteva recomandări care ne pot ajuta să evităm astfel de situații neplăcute:

Verifică cu atenție vânzătorul – Este esențial să faci o verificare amănunțită a profilului și a recenziilor altor utilizatori înainte de a face o tranzacție online. Astfel, vei evita să îți pui încrederea și banii în mâinile unor persoane necunoscute.

Folosește servicii cu renume – Optează pentru platforme de vânzări cu renume, care asigură mecanisme de protecție a utilizatorilor. Astfel, vei avea șanse mai mari să fii despăgubit în cazul în care întâmpini probleme.

Nu furniza informații personale sensibile – Nu oferi în mod necugetat date precum numărul cardului bancar sau CNP-ul înainte de a avea încredere deplină în serviciul sau produsul dorit.

Raportează activitatea suspectă – Dacă descoperi că un anunț sau un vânzător pare dubios, raportează imediat acea persoană sau publicație către administratorii platformei. Astfel, vei contribui la protejarea altor potențiale victime.