În noaptea de 26 spre 27 martie trecem la ora de vară. Astfel, duminică va fi cea mai scurtă zi din an: va avea 23 de ore. De asemenea, în noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi cu o oră mai puțin, ora 3 devenind ora 4.
Trecem la ora de vară
Ora de vară se va încheia pe 30 octombrie, când vom trece la cea de iarnă.
Conform psihologilor, organismul uman poate fi afectat în mod negativ odată cu trecerea la ora de vară. De ce? Fiindcă vom fi obosiți. Vom dormi mai puțin cu o oră, iar acest lucru ne va da, pe lângă oboseală, o stare de iritabilitate, nervozitate și stres.
Conform psihologului Mihaela Săhlean, după ce trecem la ora de vară, trebuie să fim cel puțin două săptămâni mult mai atenți în trafic. Cercetătorii spun că în această perioadă riscul accidentelor este mult mai crescut.
Cum ne afectează schimbarea orei
Se pare că ora de vară nu are atât de multe efecte benefice, mai ales din punct de părere medical. Totuși, mai mulți specialiști susțin că organismul uman se adaptează ușor acestei ore. Ca să trecem mai ușor de această perioadă, psihologii recomandă să ne trezim cu câte 10-15 minute mai devreme în fiecare zi. De asemenea, putem să petrecem, mai mult timp în natură, să facem sport și astfel psihicul nostru se va adapta mult mai ușor.
În spațiul public deja se vorbește despre renunțarea la schimbarea orei. Psihologii spun că această idee este bună, iar ora potrivită la care ar trebui să rămânem este cea de iarnă. Faptul că trecem anual de la o oră la alta nu este bine, mai ales pentru sănătatea noastră.