Reclamă

Din ce în ce mai mulți  români se complac în consumul de canabis. Fie pentru uz recreativ, fie pentru efectul său anxiolitic, în general adolescenții și adulții tineri sunt cei care fumează această substanță ilegală.

Dar chiar dacă unii consideră că canabisul poate avea calități terapeutice, autoritățile sanitare sunt unanime: această substanță nu este lipsită de riscuri pentru sănătate. Potrivit unui studiu citat de New York Post, canabisul poate duce la îmbătrânirea creierului cu aproximativ trei ani.

În timp ce unele studii sugerează că canabisul este mai puțin periculos decât alcoolul și tutunul, este totuși probabil să provoace probleme de sănătate. Potrivit unui studiu, fumatul de iarbă poate îmbătrâni creierul cu trei ani.

Un studiu arată că consumul de canabis îmbătrânește creierul cu 3 ani

Sursa: Social media

Studiul evidențiază modul în care marijuana accelerează îmbătrânirea creierului. Potrivit autorilor, canabisul poate îmbătrâni creierul cu 2,8 ani, ceea ce ar avea un impact chiar mai mare decât tulburarea bipolară, care îmbătrânește creierul cu 1,6 ani, sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, care îmbătrânește creierul cu 1,4 ani.

S-a constatat că schizofrenia, o tulburare genetică caracterizată prin iluzii și halucinații îmbătrânește creierul cu aproape 4 ani. Consumul de alcool are, de asemenea, un impact asupra organismului, deoarece accelerează îmbătrânirea creierului cu 0,6 ani.

Potrivit medicilor, mulți oameni consideră canabisul ca fiind o substanță inofensivă și îl folosesc în mod regulat.  Autorii explică faptul că îmbătrânirea creierului este definită ca o reducere a fluxului sanguin către creier. Atunci când fluxul sanguin cerebral scade, riscul de accident vascular cerebral și de demență crește semnificativ.

Pentru a ajunge la concluziile lor, cercetătorii au analizat 62454 de scanări ale creierului a 31227 de persoane. Scanările lor au fost examinate în repaus și în timpul unui efort concentrat. În acest fel, cercetătorii au reușit să măsoare rata de îmbătrânire a creierului la fiecare persoană și să definească factorii responsabili de acest fenomen.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro