Salariile românilor nu sunt foarte mari, drept urmare, atunci când fac piața, majoritatea oamenilor se îndreaptă către lucrurile cele mai ieftine de pe raft. Același lucru este valabil și în cazul sosurilor, cum ar fi ketchup-ul. De obicei, produsul cu cel mai mic preț este marca proprie a magazinului respectiv.
1. Aveți mare grijă când cumpărați acest ketch-up
Protecția Consumatorilor a efectuat un studiu pe baza etichetelor produselor tip ketchup marcă proprie. Conform cercetării, 71,42% din aceste produse au ca ingredient principal apa. Potrivit cifrelor furnizate de InfoCons, al doilea cel mai întâlnit ingredient din aceste produse este zahărul sau siropul de glucoză. De asemenea, 42,85% din produse nu menționează proveniența ingredientului principal, deși aceasta trebuie menționată obligatoriu conform Regulamentului 1169/2011.
Datele furnizate arată că 57,14% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari). Numărul aditivilor alimentari variază în funcție de produs, astfel:
28,57% din produse au în compoziție 3 E-uri
28,57%din produse au în compoziție 2 E-uri
2. Citiți etichetele!
-42.85% din produse nu au în compoziție E-uri
InfoCons mai arată că și sorbatul de potasiu (E202) este des întâlnit în ketchup-ul marcă proprie, iar cel de-al doilea cel mai frecvent aditiv alimentar este benzonatul de sodiu (E211) cu un procentaj de 42,85%.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
3. Președintele InfoCons: Trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm
În total au fost analizate 14 produse de la Carrefour, Lidl, Auchan, Profi, Kaufland, Selgros, România Hypermache și Penny.
”Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație! Și nu uitați: ingredientele sunt menționate în ordine descrescătoare, astfel primul ingredient este în cantitatea cea mai mare. InfoCons este alături de tine, 0219615 (număr apelabil în rețeauna mobilă cu tarif normal!Ia atitudine! ’’, spune Sorin Mierlea, președintele InfoCons.