Ludovic Orban, premierul României, a anunțat că bugetarii intră în șomaj tehnic, iar acest lucru îi vizează inclusiv pe miniștri. El a făcut precizări că deși intră în șomaj, nu au voie să lipsească de la locul de muncă. Intrarea în șomaj este un gest de solidaritate față de cei aproximativ un milion de români a căror contracte de muncă au fost suspendate.

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a venit și el cu precizări în ceea ce privește angajații MAI. Acesta a anunțat că personalul implicat în gestionarea situației de criză create de coronavirus nu trebuie să își facă griji în privința reducerii salariale. Ba mai mult, Vela a anunțat că dacă va fi necesar, MAI poate face angajări pentru șase luni.

„Eu, fiind demnitar, sau politician care trece vremelnic prin această funcţie, sunt de acord să mi se reducă salariul şi să lucrez în şomaj tehnic, chiar achiesez la asemenea soluţie. (…) Indiferent cum este tehnic, eu tot la minister stau 24 din 24 de ore, dar esenţa este că sunt de acord să mi se reducă salariul, eu chiar sunt de partea oricărei idei care dă şi un mesaj de solidaritate şi de sacrificiu în clipe grele. Dar cei care lucrează în interiorul MAI cu siguranţă nu vor fi afectaţi de acest lucru, dimpotrivă, avem capacitatea să mai aducem în sistem, avem posibilitatea că dacă avem nevoie de forţe putem să angajăm pentru o perioadă de şase luni”, a afirmat Vela vineri seară, într-o intervenţie la Antena 3.

Ministru a ținut să menționeze faptul că nu s-a ajuns încă la momentul în care să fie necesare angajările temporare. Acest lucru nu este necesar pentru că angajaţi din birouri au fost „coborâţi în stradă” şi că inclusiv membri din corpul rezerviştilor din cadrul MAI ar putea veni în structurile operative pentru gestionarea actualei situaţii de criză.