Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat luni supărarea față de decizia cancelarului austriac Karl Nehammer. În opinia sa, Nehammer a abuzat de votul pentru Schengen, ceea ce l-a determinat pe Ciolacu să se simtă și mai revoltat.

Confirmarea informației lansate de ziarul austriac Kurier

În același timp, premierul a confirmat informația apărută în ziarul austriac Kurier, potrivit căreia România ar bloca participarea Austriei la reuniunile NATO.

Această situație este considerată de Marcel Ciolacu ca fiind de neacceptat și îl îngrijorează.

Marcel Ciolacu a subliniat că atât el, cât și cancelarul Nehammer, sunt trecători în această situație și au drept de veto. Cu toate acestea, Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European au recomandat că România merită să intre în spațiul Schengen de cel puțin 10 ani, având în vedere îndeplinirea tuturor cerințelor tehnice.

Dreptul de veto este valabil, dar trebuie să fie justificat în mod corespunzător.

Reacție fermă și hotărâtă

Fiind hotărât să nu accepte ipocrizia cancelarului și umilirea continuă adusă României, premierul Marcel Ciolacu a declarat că va ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cazul în care Austria își va folosi veto-ul în luna decembrie.

Mai mult decât atât, el va cere implicarea Consiliului European, Comisiei Europene și Parlamentului European în acest proces.

Pierderile economice suferite de România prin neaderarea la spațiul Schengen sunt estimate la cel puțin 2% din PIB, însă premierul a subliniat că nu se vor lua sancțiuni economice.

„Ceea ce face cancelarul Nehammer este de neacceptat. Și eu, și domnia sa suntem trecători. Ai drept de veto. Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European au făcut o recomandare: că România merită acest lucru de 10 ani, am îndeplinit toate cerințele tehnice. Ai drept de veto, dar trebuie să-l justifici. De aceea am spus, cât timp voi fi prim ministru nu o să accept ca dl cancelar să fie ipocrit și să umilească în continuare România. (…) Eu voi ataca la CJUE dacă Austria, în decembrie, își va folosi veto-ul. Mai mult, voi cere Consiliului European, Comisiei Europene, Parlamentului European să fie parte în acest proces. România pierde minim 2% din PIB prin neaderarea la spațiul Schengen. Nu luăm sancțiuni economice”, a mai spus premierul.