Alianții Ucrainei trebuie să rămână fermi în sprijinul țării în fața Rusiei, deoarece o victorie a lui Vladimir Putin ar putea încuraja forțele populiste din Europa, a avertizat premierul Marcel Ciolacu într-un interviu acordat Bloomberg. El a subliniat importanța menținerii unității în jurul Ucrainei pentru a preveni apariția altor lideri similari lui Putin în Europa.

Sprijinul României pentru Ucraina va continua, chiar dacă aliații europeni arată semne de oboseală în urma conflictului dintre Israel și Hamas și invaziei Rusiei, a declarat Ciolacu.

El a menționat că conflictul din Orientul Mijlociu se va rezolva probabil mai devreme decât războiul de lângă România. Cu toate acestea, România va continua să sprijine Ucraina, indiferent de costurile politice, deoarece consecințele unei victorii ruse sunt mai grave decât costurile politice ale sprijinului acordat.

Marcel Ciolacu: Vor apărea mai multe sosii ale lui Putin

Ciolacu a avertizat că Europa se confruntă cu riscul apariției unor lideri politici similari lui Putin, în ciuda sprijinului acordat de guverne pentru Ucraina și a rupturii cu Kremlinul. Ascensiunea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania în Germania este un exemplu al acestui fenomen.

Premierul român a subliniat importanța menținerii unui front unit împotriva Rusiei și a menționat că liderii Uniunii Europene discută un nou pachet de sancțiuni în valoare de 5 miliarde de euro în comerțul cu Rusia.

Marcel Ciolacu, interviu bombă pentru Bloomberg: Vor apărea mai multe sosii ale lui Vladimir Putin în Europa!

România a jucat un rol cheie în sprijinirea Ucrainei prin exporturile de cereale și va continua să-și crească capacitatea de a exporta cereale ucrainene.

Ciolacu a subliniat că alegerile din 2024 nu vor afecta sprijinul României pentru Ucraina și Republica Moldova și a menționat dificultățile în obținerea unanimității liderilor UE în ceea ce privește aderarea acestor țări la UE, din cauza opiniilor pro-ruse ale unor lideri precum Viktor Orban și Robert Fico.

Premierul român a avertizat că apariția unor voci extremiste în Parlamentul European, în urma alegerilor din 2024, ar putea crea o vulnerabilitate mai mare în interiorul UE. El a subliniat importanța menținerii unității și a sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova în lupta lor împotriva influenței ruse.