Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat sâmbătă îngrijorarea față de veștile îngrozitoare venite din Israel și a cerut încetarea imediată a atacurilor cu rachete. El a transmis solidaritatea României cu Israelul și a condamnat ferm aceste atacuri teroriste, exprimându-și condoleanțele față de familiile victimelor.

”Veşti îngrozitoare venite din Israel în această dimineaţă. Suntem pe deplin solidari cu Israelul şi condamnăm atacurile cu rachete împotriva Israelului. Transmitem condoleanţe familiilor şi cerem ca aceste atacuri să înceteze imediat”, a mai transmis premierul.

Sirenele au fost auzite în sudul și centrul Israelului în urma lansării unor valuri de rachete din Fâșia Gaza. Armata israeliană a anunțat că mai mulți teroriști neidentificați din Fâșia Gaza au reușit să treacă gardul de separare și au atacat persoanele aflate pe străzi în orașul Sderot din sudul Israelului. Responsabilitatea acestor atacuri a fost revendicată de Hamas, mișcarea islamistă care controlează Fâșia Gaza.

Reacția autorităților israeliene și recomandări pentru populație

Israelul a declarat starea de pregătire pentru război și a trimis echipe de ambulanță în zonele afectate. Populația a fost avertizată să rămână în case, iar cei din sudul și centrul țării au fost sfătuiți să se apropie de zonele protejate. Sirenele de raid aerian au fost activate în Ierusalim, iar rezidenții au fost sfătuiți să caute adăpost împotriva rachetelor.

Marcel Ciolacu, despre războiul dintre Palestina și Israel: Cerem ca aceste atacuri să înceteze imediat Reuters

Solidaritatea României și a comunității internaționale

Premierul Marcel Ciolacu a exprimat solidaritatea României cu Israelul și a condamnat atacurile teroriste. Este important ca aceste atacuri să înceteze imediat pentru a proteja viețile oamenilor și a restabili pacea și securitatea în regiune.

Comunitatea internațională și-a exprimat de asemenea solidaritatea și susținerea față de Israel în fața acestor acte de violență. Uniunea Europeană și statele membre ale sale, precum Germania, Franța, Italia și România, au condamnat atacurile și și-au exprimat solidaritatea cu poporul israelian.

Revendicarea atacurilor de către Hamas

Hamas a revendicat atacurile și a anunțat că a lansat „Operațiunea Al-Aqsa Flood” împotriva Israelului. Această mișcare islamistă a declarat că intenționează să pună capăt „crimelor ocupației”. Israelul a răspuns la aceste atacuri și a promis să ia măsuri pentru a proteja populația sa.