Premierul Marcel Ciolacu l-a criticat marți pe fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, pentru că nu a inclus componente de stocare în planurile de investiții în energie regenerabilă. Ciolacu a subliniat că piața de energie din România este extrem de tensionată din cauza dezechilibrului dintre producția diurnă de energie fotovoltaică și necesarul de consum nocturn.
Șeful Guvernului a explicat că pe timpul zilei, România produce un surplus de energie datorită sistemelor fotovoltaice, dar seara, când soarele dispare și producția scade, deficitul este accentuat de secetă, care limitează producția hidrocentralelor. Astfel, România este nevoită să importe energie la prețuri ridicate. „Vă spun cinstit: nu e suficient să fii ministru sau prim-ministru. Când vezi că ai fonduri europene de miliarde de euro pentru zona de investiții în energie verde, îți strângi specialiștii și faci niște calcule: ce putere instalată va fi, cât va produce România într-un an, în cât timp ajung la maturitate aceste proiecte”, a declarat Ciolacu.
El a adăugat că România a ajuns să fie unul dintre liderii europeni în producția de energie verde, depășind chiar și centralele nucleare de la Cernavodă. Cu toate acestea, problema lipsei stocării nu a fost anticipată. „Păi măi, domn ministru, când ai declanșat aceste programe prin PNRR, prin proiecte naționale, prin fondul de modernizare, mintea ta n-a putut gândi că îți trebuie zonă de stocare și că România are o interconectare mare de altfel la nivel european de aproape 30% și că vei produce când va fi vânt și soare mai mult decât consumi? Cu energia de la nuclear avem ce face, că e energie de bandă. Avem cel mai bun mix energetic din Europa. Dar când a fost nevoie să avem o viziune clară de dezvoltare, nu ne-a dus capul,” a adăugat premierul.
Totodată, Guvernul plănuiește să aloce fonduri din resursele de modernizare pentru a sprijini investitorii care au construit parcuri fotovoltaice și eoliene în România. Conform unor surse guvernamentale consultate de Economedia, acești investitori vor trebui să dețină până la 25% capacități de stocare până în anul 2027.
Recapitulând, Marcel Ciolacu l-a acuzat pe Virgil Popescu de lipsa unei strategii de stocare a energiei în contextul dezvoltării investițiilor în regenerabile, subliniind că România a ajuns să fie un lider european în producția de energie verde. Premierul a menționat că Guvernul va aloca fonduri pentru capacități de stocare până în 2027, pentru a ameliora această problemă.