Premierul Marcel Ciolacu a criticat luni ideea testării în masă a elevilor pentru consumul de droguri, numind-o o „isterie națională”.

În opinia sa, utilizarea arcanului pentru a lua mostre de la copii este o abordare nepotrivită și exagerată. În schimb, el consideră că modificări legislative ar trebui să permită părinților să-și testeze copiii, dar pe cheltuiala statului.

Măsuri drastice și schimbări legale

Premierul Ciolacu a subliniat că vor fi luate măsuri drastice pentru a aborda această problemă, dar nu crede în testarea în masă. El propune o schimbare în privința permiselor de conducere, astfel încât tinerii care sunt depistați la testări specifice să nu poată obține permisul de conducere la împlinirea vârstei de 18 ani. Prin această măsură, el speră că tinerii vor reconsidera decizia de a experimenta cu drogurile.

„O isterie națională în care să luăm copiii cu arcanul mi se pare o abordare deplasată (…).

Se vor lua măsuri drastice. (…) Nu cred în testări în masă. Este ceva care depășește… Dar am zis că venim cu modificări legislative, astfel încât dacă un părinte dorește testarea copilului său, acest lucru să se facă pe cheltuiala statului.

Vor și modificări, cum sunt cu permisele – o perioadă în care nu mai ai voie dacă vei fi găsit, poate găsim și la tinerii între 16 și 18 ani, dacă vor fi depistați la anumite testări să nu aibă voie să-și ia permisul de la 18 ani, poate se gândesc de două ori mai bine când vor să experimenteze acest lucru.

Cu adevărat, statul e dator ca în perioada următoare să acționeze mult mai drastic și mult mai coordonat”, a anunţat, luni, premierul Marcel Ciolacu.

Acțiuni coordonate împotriva consumului de droguri

Premierul Ciolacu consideră că statul are datoria de a acționa mai drastic și mai coordonat în perioada următoare în ceea ce privește consumul de droguri în rândul tinerilor. El a subliniat importanța prinderii și pedepsirii dealerilor de droguri, pentru a reduce oferta și accesibilitatea acestora pentru tineri.

Testarea selectivă și abordarea adecvată

Premierul a menționat că este de acord cu testarea unui elev în cazul în care conducerea unei școli consideră că este necesară. Cu toate acestea, el avertizează că testarea în masă a tuturor elevilor este o abordare disproporționată și nu va avea efectele scontate. El subliniază că problema consumului de droguri în rândul tinerilor este una de siguranță națională și necesită o abordare adecvată și bine coordonată.