Premierul Marcel Ciolacu, candidat la alegerile prezidențiale din partea PSD, a dezvăluit marți că a avut rețineri în ceea ce privește relațiile externe, în mare parte din cauza limbii engleze, dar și lipsa confortului în astfel de situații. „Am avut rețineri de exemplu în relațiile externe. Am avut rețineri, nu mă simțeam confortabil, nu eram în zona mea. Și din cauza limbii. Normal că lucrurile s-au demarat și s-au învățat. Și protocolul. Și acum am profesor de engleză”, a declarat Ciolacu la Știrile ProTv, conform News.ro.
Ciolacu a mărturisit că pentru a-și depăși nesiguranțele și a se perfecționa continuă să ia lecții de economie și engleză. „E lupta fiecăruia cu el, să fie mai bun în fiecare zi”, a spus premierul, subliniind: „Nu e o rușine. Nu mi-e rușine să spun, am profesor de economie”.
Deși nu se simțea confortabil în zona relațiilor internaționale, premierul a reușit să realizeze lucruri pe care inițial le considera imposibile, printre care convingerea cancelarului german, Olaf Scholtz, să încheie un parteneriat strategic. În plus, Ciolacu și-a extins relațiile diplomatice dincolo de Uniunea Europeană, având întâlniri cu lideri importanți precum Recep Tayyip Erdoğan în Turcia și Benjamin Netanyahu în Israel.
Premierul a mai afirmat că stabilitatea politică și un mandat clar atrag oameni capabili să colaboreze cu orice guvern. Într-un interviu acordat Antena 3 CNN, Marcel Ciolacu a subliniat că are „anumite avantaje” în fața altor candidați, considerând că „în acest moment, voi candida cu toată tăria, chiar având anumite avantaje”.
El a recunoscut că mandatul său de premier a fost influențat de multiple provocări, însă rămâne hotărât să candideze „pentru a fi cel mai frumos dintre urâți”, o expresie inspirată dintr-o declarație a celebrului actor francez Jean Paul Belmondo. Întrebat de ce se consideră mai pregătit decât contracandidații săi, Ciolacu a explicat că miza nu mai este despre stânga sau dreapta politică, ci despre economie și transformarea României într-un hub regional.