Marcel Ciolacu a dat detalii despre modul în care pot fi aplicate în țara noastră măsurile ce țin de reforma pensiilor speciale incluse în PNRR.

Șeful PSD susține că aceste aspecte nu pot fi asumate „ad literam” în nici un context. În caz contrar s-ar ajunge la „depopularea” ministerelor de Interne, de Justiție precum și serviciile secrete. Într-un astfel se scenariu, funcționarea  acestor structuri ar fi grav afectată, mai ales că România are „un conflict la frontieră”, susține el.

Marcel Ciolacu susține că măsurile PNRR nu pot fi aplicate ca la carte

Liderul PSD este de părere că între practicile UE legate de pensiile speciale și conjunctura din România există discrepanțe. Marcel Ciolacu face referire la pensiile din cadrul Ministerului Apărării, ale magistraților, angajaților la stat din sfera ordinii publice și a siguranței naționale.

Sursa: Social media


Tocmai din cauza acestor diferențe, oficialul consideră că ceea ce România și-a asumat prin PNRR nu poate fi aplicat „ad literam”.

” E o discrepanță mare între practica din Uniunea Europeană, mă refer la pensiile magistraților, la pensiile din apărare, ordine publică, siguranță națională și ce ne-am asumat noi în PNRR. Decizia și discuțiile cu Comisia trebuie să fie unele foarte echilibrate. Dacă, în acest moment, noi luăm ad literam ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiția, toate serviciile din România”,a precizat liderul PSD.

Șeful Camerei Deputaților a ținut să precizeze și că în România, în general în spațiul public există o adevărată competiție a urii legată de pensiile speciale.

Anumite categorii au găsit oportun să facă anumite excese: faptul că ai mai mult la pensie decât ai avut în activitate, faptul că îți faci calculele pe ultima lună de zile față de ultimele 12 luni de zile”, a explicat oficialul

Marcel Ciolacu a menționat că speră ca în următoarele săptămâni legea privind reducerea pensiilor speciale să fie supusă votului în Parlament. Despre aceasta, liderul PSD a adăugat că și-ar dori să nu mai „creeze haos în România”.

Săptămâna viitoare, coaliția are obligația de a veni cu amendamente astfel încât să ne apropiem cât mai mult de îndeplinirea jalonului, altfel (legea) trece tacit prin Senat și nu mai poate avea modificări. Cum e ea acum (legea pensiilor), nu e acceptată ca îndeplinire de jalon de către Comisia Europeană”, a precizat președintele Camerei Deputaților.

Șeful Camerei Deputaților a spus miercuri că reprezentanții Guvernului se vor așeza la masa discuțiilor cu cei din cadrul Comisiei Europene. Astfel, vor fi puse pe tapet toate categoriile de pensii. Deși lucrurile nu au intrat încă în linie dreaptă, oficialul exclude orice ipoteză legată de pierderea banilor din programul PNRR.