Reclamă
Reclamă

România va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție și va cere despăgubiri, dacă guvernul de la Viena se va opune din nou aderării României la Schengen, afirmă premierul Marcel Ciolacu într-un interviu acordat publicației austriece Der Standard.

Potrivit premierului, prejudiciul cauzat României de veto-ul Austriei în privința aderării la Schengen este estimat la cel puțin două procente din produsul intern brut, adică câteva miliarde de euro.

Strategia de convingere a cancelarului austriac

Cu privire la strategia de convingere a cancelarului austriac să renunțe la veto-ul împotriva aderării la Schengen, Marcel Ciolacu a declarat că cancelarul federal Karl Nehammer i-a informat cu doar câteva zile înainte de întâlnirea Consiliului UE că nu va sprijini aderarea României. Această decizie a dus la frustrare în rândul autorităților și al românilor.

Premierul Ciolacu respinge explicația că veto-ul Austriei ar avea legătură cu campania electorală din Austria și susține că, în realitate, majoritatea statelor membre susțin aderarea României la Schengen, cu excepția Austriei.

Reclamă

Marcel Ciolacu a spus clar! România va da Austria în judecată dacă nu ne vor primi în Schengen

De asemenea, premierul subliniază că România a luat măsuri pentru a gestiona migrația și a introdus controale comune la frontieră împreună cu Serbia, astfel încât problema migrației să nu mai fie un argument împotriva aderării la Schengen.

România va contesta decizia Austriei la Curtea Europeană de Justiție

În cazul în care cancelarul Nehammer va folosi din nou dreptul de veto în mod nejustificat, premierul Ciolacu declară că România va contesta decizia Austriei la Curtea Europeană de Justiție. El subliniază faptul că Austria nu are temei juridic pentru a se opune aderării României la spațiul Schengen și consideră veto-ul Austriei ca fiind o atitudine abuzivă.

Premierul afirmă că România a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea la Schengen, iar Comisia Europeană a confirmat acest lucru. Prin urmare, în cazul în care nu se va găsi o rezolvare amiabilă, Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de România.

România, Bulgaria și precedentul creat de Austria

Premierul Ciolacu atrage atenția asupra faptului că Austria a creat un precedent prin blocarea aderării României la Schengen. El menționează că statele membre urmează în mod normal recomandările instituțiilor UE și amintește faptul că Croația a solicitat aderarea cu aproximativ patru sau cinci ani în urmă, iar România și Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar nu au făcut-o.

Astfel, premierul consideră că Austria a acționat în mod nejustificat și că România va apăra interesul său național prin contestarea deciziei Austriei la Curtea Europeană de Justiție.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro