Un nou atac al Rusiei asupra porturilor din Ucraina, o altă dronă găsită pe teritoriul României. Însă niciuna dintre acestea nu a fost detectată de radarele Armatei. Explicația: dispozitivele aeriene rusești sunt greu de detectat.
De ce nu au detectat radarele Armatei dronele rusești din Tulcea
Ministerul Apărării Naționale vine cu explicații, după ce trei drone rusești au reușit să intre în spațiul aerian românesc și să se prăbușească în Tulcea. Declarațiile au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale, Constantin Spînu.
Acesta a explicat că dronele de atac respective folosite de Federaţia Rusă sunt trimise la altitudini foarte mici, până în 100 de metri. Ceea ce le face greu de detectat chiar și de radarele Armatei, mai ales că și dimensiunile acestora sunt, de asemenea, reduse.
Deci, există foarte multe limitări tehnice pentru orice tip de raiolocator din lume, oricât de performant ar fi, iar noi dispunem de aparaturi de radiolocaţie de ultimă generaţie şi de înaltă performanţă., a declarat Spînu.
Cum vrea statul să protejeze populația
În acest context, tot ce le rămâne autorităților este să ia măsuri pentru protejarea populației. Militarii care se află în Tulcea amplasează deja în mai multe localități buncăre de protecție, pe care oamenii să le folosească în caz de alertă.
De asemenea, localnicii vor fi atenționați prin intermediul sistemului RO-Alert atunci când există pericol ca o altă dronă să se prăbușească în apropiere de localitățile lor. Iar pentru regiunile unde nu este semnal, s-a găsit o soluție: de la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă au fost mobilizate echipe, care vor transmite prin portavoce avertismentele legate de posibilele atacuri cu drone.
Aceste măsuri au loc în contextul în care fragmente din 3 drone rusești au fost găsite în România: 2 în proximitatea localității Plauru și una în zona localităţilor Nufărul şi Victoria. NATO a transmis că monitorizează îndeaproape situația și comunică în permanență cu reprezentanții români.