Reclamă

Un sondaj realizat în Germania dezvăluie că 88% dintre alegători se tem de o posibilă manipulare a alegerilor de către actori străini, în special Rusia, SUA și China, conform Deutsche Welle. Studiul, publicat de asociația digitală Bitkom din Bruxelles, scoate în evidență aceste îngrijorări în contextul apropiatului scrutin din 23 februarie.

Din cei peste 1.000 de alegători chestionați, 88% și-au exprimat temerea că diverse forțe externe ar încerca să influențeze votul prin intermediul campaniilor din social media. Rusia este suspectată de 45% dintre respondenți, fiind urmată de SUA cu 42% și China cu 26%. Îngrijorări există și cu privire la actori est-europeni, indicați de 8% dintre participanți.

Alegătorii au indicat modalitățile prin care își formează opiniile politice, menționând discuțiile cu prietenii și familia (82%), televiziunea (76%) și internetul (69%) drept principale surse de informare. De asemenea, aproximativ 80% dintre respondenți consideră că viitorul guvern ar trebui să abordeze cu prioritate problema dezinformării online, acordând o atenție specială politicilor digitale.

71% dintre cei chestionați solicită crearea unui minister independent pentru digitalizare, care să dispună de un buget propriu și puteri extinse pentru a combate dezinformarea. O treime dintre alegători, utilizatori ai Internetului, au întâlnit deja informații false despre alegeri, fiind îngrijorați de deep fake-uri și campaniile de dezinformare direcționate.

Pe lângă aceste îngrijorări, 56% dintre respondenți consideră că democrația germană nu este suficient pregătită să facă față acestor amenințări, iar 30% au raportat întâlniri cu dezinformări electorale online.

„Gradul de conștientizare a pericolului dezinformării este în creștere. Acesta este un prim pas important în combaterea fenomenului fake news. Alegerile sunt inima democrației noastre, dar dezinformarea subminează încrederea în procesul democratic”, a declarat Wintergerst.

Sondajul mai arată că 66% dintre alegători sunt îngrijorați de campaniile agresive ale AfD pe rețelele sociale, mai ales cele destinate tinerilor. În același timp, 87% dintre respondenți consideră că societatea germană trebuie să combată mai activ vocile de extremă dreapta online, iar 78% susțin această măsură și împotriva extremei stângi.

În concluzie, 79% dintre cei care au răspuns sunt de acord că populiștii sunt cei mai mari beneficiari ai rețelelor sociale.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro